in de nesten

Maandag 09 Januari 2006 in categorie Politiek & Maatschappij


In de Volkskrant dreigt de voormalige Amerikaanse ambassadeur Paul Bremer dat de VS Nederland zullen 'straffen' als we geen extra troepen naar Afghanistan sturen.
Hier heeft onze regering zich mooi in de nesten gewerkt. Dat krijg je als je letterlijk teveel voor de troepen uit loopt. De verantwoordelijke ministers wekten binnen de NAVO allerlei verwachtingen, om er vervolgens achter te komen dat een coalitiegenoot en het parlement moeilijk gingen doen. Bremer voorspelt dat het niet sturen van troepen de Nederlandse economische belangen zal schaden.
Hoe redden we ons hier nu weer uit? Terugdreigen?
Dan kopen wij ook geen kruisraketten bij jullie! Laat die JSF maar zitten! En die hulp bij het bouwen van dijken in New Orleans kunnen jullie op je buik schrijven! Denk erom: we nodigen Osama uit voor een officieel staatsbezoek! Inclusief staatsbanket van onze vorstin!
Ja, als 't zó moet...

We zullen het niet aandurven. Straks gaan ze onze Edammer kaas boycotten en dat zijn we nog verder van huis. We kunnen uit deze affaire beter lessen trekken voor de toekomst. Voortaan werpen we in een vroeg stadium onze Hollandse koopmansgeest in de strijd. Wanneer Uncle Sam weer eens troepen van ons wil, vragen we eerst: "Wat schuift het?"

Tags: