De waarheid over Kamp Holland
Vrijdag 26 September 2008 in categorie Waargebeurde verzinsels
Ik lees in de Volkskrant een interview met Patrick Lodiers van BNN. Hij gaat naar Uruzgan, want hij wil het verhaal van de jonge mensen daar vertellen aan de jonge mensen van hier. En BNN is van de jonge mensen.
Patrick is onder meer bekend van het programma Over mijn Lijk. Is Patricks missie naar Uruzgan het logisch vervolg op deze serie? Nee, dat zou teveel een inkoppertje zijn. Het wordt een apart programma, Patrick in Uruzgan.
Wat hebben al die omroepjongetjes toch met Uruzgan (het zijn doorgaans jongetjes)? In Kamp Holland hebben ze bijkans meer met de visite uit Nederland te stellen dan met de Taliban! De hele compound wordt overlopen met Pauwen, Wittemannen en Lodeizens. Ik weet zo snel niet uit mijn hoofd wie daar allemaal nog meer waren, maar sinds onze jongens en meisjes daar zitten zijn er toch hele regimenten omroepgerelateerde types langs geweest. En dan heb ik het nog niet eens over de parlementaire missies, ministers en staatssecretarissen.
Maar ja, het zal wel lekker stoer zijn. Immers, sinds de dienstplicht in Nederland is opgeschort is er een schrijnend gebrek aan snoevende verhalen over het soldatenleven. De jeugd van tegenwoordig baalt als een stekker (soldatenuitdrukking) dat ze nooit in zo'n kek uniform met bijbehorende wapenuitrusting hebben gelopen. Die dienstplicht was in vroeger jaren toch een soort overgangsritueel naar de echte mannelijkheid. Dat hebben jongetjes als Patrick allemaal moeten missen, die zijn bij wijze van spreken nooit behoorlijk ontmaagd. Dat voelt levenslang als een gemis.
Kamp Holland is volkomen fake!
Het Ministerie van Defensie werkt maar al te graag mee aan dit soort programma's. Het is elke keer toch weer een gratis wervingsspotje. En die publiciteit is hard nodig, want ze schijnen een nijpend tekort aan kanonnenvlees te hebben.Maar al die excursies naar Afghanistan moeten natuurlijk niet te link worden. Bodybags met Bekende Nederlanders doen de reputatie van onze strijdkrachten geen goed.
Daar is inmiddels het volgende op gevonden (en ik onthul u nu een top secret staatsgeheim, dus niet verder vertellen): Kamp Holland is volkomen fake!
Bij Tarin Kowt ligt een gebied van ongeveer tien kilometer in omtrek dat bij de lokale bevolking bekend staat als 'The Dutch Broadcasting Studio'. Het is een compleet nagebouwde militaire basis waar acteurs en figuranten rond de klok de illusie van oorlog in stand houden. Het is gebouwd door het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) en er is daarbij dankbaar gebruik gemaakt van adviezen uit Hollywood. Oorspronkelijk zou het PRT schooltjes bouwen en waterputten slaan, maar vanwege de overweldigende toeloop uit Hilversum had dit prioriteit.
Op deze filmset worden de bezoekers uit Nederland ontvangen. Ze krijgen een soldatenpakkie aan, een oud kogelwerend vest uit de zomercollectie 1985-86 en ze krijgen excursies buiten de poort in pantservoertuigen waarvan ze nog een partijtje in het voormalig Oostblok hadden staan. De onnozele burger merkt het verschil toch niet.
Met de Taliban zijn afspraken gemaakt: niet schieten op de studio, de echte basis ligt een stukje verderop in Deh Rawod en heet Camp Hadrian. Daar mogen ze hun gang gaan. Die basis is noodgedwongen veel kleiner. Er zijn ongeveer 300 militairen gelegerd, de rest van de Nederlandse inzet in Afghanistan moet worden gebruikt voor de omroepproducties in Kamp Holland.
In ruil voor hun medewerking krijgen de Taliban elk seizoen papaverzaad, laten we hun vrouwen met rust en krijgen ze een deel van de royalty's. Iedereen tevreden.
Nou ja, iedereen... Vandaag werd bekend dat er een peloton verkenners in Uruzgan op non-actief is gesteld.
Officieel is daar de reden niet van bekend. Maar er gaat een hardnekkig gerucht dat zij op hun beurt ook wel eens bij de omroep wilden werken. Lekker Lama-lollig doen voor de Hilversumse camera's. Maar dát kon dan weer niet! Het gesloten bolwerk Hilversum wordt fanatieker verdedigd dan al onze bases in Afghanistan.
In plaats daarvan moest het peloton 'een minder getrainde en minder ervaren eenheid beschermen tijdens de uitvoering van taken, waarvoor de verkenners zelf in aanmerking hadden willen komen'.
Die 'minder ervaren eenheid' zal vast het zoveelste clubje omroepsoldaatjes uit Hilversum zijn geweest.
Tweet |