rollatorcrisis

Dinsdag 03 Februari 2004 in categorie Media

Sinds afgelopen zondag is het in de media één en al rollator wat de klok slaat. Dit kwam doordat de nieuwe voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), het voormalig CDA-kamerlid Hans Hillen, in het discussieprogramma Buitenhof de suggestie deed om artikelen als rollators, incontinentiemateriaal en verstelbare bedden maar eens uit de AWBZ te halen. Ouderdomsmankementen zijn nu eenmaal voorzienbaar en dus kunnen de toekomstige oudjes er best alvast voor sparen. Of dit soort hippe artikelen voortaan voor hun verjaardag vragen. Hoogste tijd daarom voor de leuke cadeautips van Hans Hillen. Even vooraf en tussendoor: was Hillen niet ook voorzitter van die Hilversumse Mixed Hockey Club? U weet wel, die keurige Gooise vereniging waar we de Wisse Smit familie nog van kennen? O nee, ik zie dat hij inmiddels geen voorzitter meer is. Hij doet naar het schijnt nog wèl de ledenadministratie. Al die Mabel-connecties werden hem zeker te link.

Maar ja, het Hillen-ego wil nu eenmaal altijd iets vóór te zitten hebben. Dus dan maar eens rondvragen bij de CDA-vrienden of er ergens nog een aardige vacature is. Dat komt goed uit, het CDA kan nog wel een zetbaasje gebruiken ter ondersteuning van het zorgafknijpbeleid (nieuw woord). En dus zien we deze altijd loyale rechtervleugelspeler van het CDA ineens terug bij het CVZ. Het dondert niet of je er wel of geen verstand van hebt, zolang je maar een houten hamer kunt vasthouden.

Maar goed, u en ik moeten dus vast gaan sparen van voorzitter Hillen. Hijzelf natuurlijk niet, want met al die fijne bijbaantjes heeft hij zijn schaapjes allang op het droge. Zo werken die dingen. Wat zou zo'n rollator eigenlijk kosten tegen die tijd dat wij oud zijn? Momenteel kost een 'derde generatie' Provo rollator 153 Euro. Maar over enkele decennia is die natuurlijk een stuk duurder: dan is er al de vijfde of zesde generatie rollator, hebben we te maken met inflatie en verhoogt de vergrijzingsgolf de vraag, met alle negatieve prijseffecten van dien.

“Wie geen rollator kan betalen gaat hem jatten...”
Tegen die tijd is de rollator bovendien een hi-tech ding dat zich automatisch in- en uitvouwt, voorzien van schijfremmen, ABS-systeem, stuurbekrachtiging, ingebouwd Dolby Surround™ Soundsystem, GPS, routeplanner en UMTS-communicatietechniek. Daar sta je dan met je honderdvijftig eurootjes. Ze zijn hooguit goed voor de eerste aanbetaling voor een Provo die inmiddels zesduizend Euro kost. Toepasselijke naam trouwens voor een 'bejaardenfiets', zoals voorzitter Hillen dat noemt. Die merknaam doet mij denken aan het Witte Fietsenplan van provo Luud Schimmelpenninck destijds.

Nog even verder associërend: fietsen worden gejat. Bejaardenfietsen, in casu rollators, dus straks ook. Want wie geen rollator kan betalen gaat hem jatten. Of je krijgt er eentje van een afgeleefde junk aangeboden voor een tientje. Dat probleem hebben we nu nauwelijks, want iedereen kan hem reeds gratis krijgen.

Allemachtig, wat dwaal ik weer af zeg! Even door met het incontinentiemateriaal dan maar. Wéér zo'n prachtig cadeau-idee van Voorzitter Hillen! Denk er eens aan met Sinterklaas of de Kerst. Met incontinentiematerialen zijn erg leuke surprises te maken!

Ik wandel maar alvast eens langs de apotheek om te horen wat het incontinentiemateriaal op dit moment kost, wat ik daar zo per week aan kwijt ben. O, dat hangt ervan af hoe incontinent ik ben, krijg ik te horen. Tja, dat is natuurlijk niet voorzienbaar. Behoorlijk zou ik zeggen, want ik zweet van nature nauwelijks maar ik pis veel. Zo staan de zaken nú tenminste. Maar hoe zit dat straks? Zijn het dan nog wel luiers of wordt het dan een geïmplanteerde verdamper op zonnecellen? Ja, je weet het niet, toch?

Ach, Voorzitter Hillen, het is toch wat met u! U wilde uzelf natuurlijk direct na de inwerkperiode eens stevig profileren als Nieuwe Voorzitter met dit onruststokend rollatorverhaal. Iedereen weet nu tenminste meteen wie De Voorzitter van het CVZ is. Het verhaal klinkt in eerste instantie immers best redelijk nietwaar? Alweer zo'n 'stukje eigen verantwoordelijkheid' waar men in uw kringen altijd zo de mond van vol heeft. Niet alles hoeft tenslotte door de overheid te worden betaald, de mensen kunnen bepaalde dingen best zelf bekostigen. Dat zou ik misschien nog een beetje met u eens kunnen zijn als het allemaal wat eerlijker ging.

Ik bedoel: was Voorzitter Hillen destijds ook geen voorzitter (alweer) van de commissie die de vergoedingen aan de leden van de Tweede Kamer bepaalde? De man die er voor zorgde dat de kamerleden een gratis GSM met een beltegoed van 125 euro per maand ontvingen? De man die tevens een gratis laptop voor diezelfde kamerleden regelde? Wilt u ons trouwens nog even medelen wat u momentéél als CVZ-voorzitter aan gratis spulletjes van de overheid krijgt? Kunt u die niet zelf kopen? U verdient toch genoeg? U krijgt toch riante onkostenvergoedingen? U kunt die dingen toch ook voor uw verjaardag vragen? Volgens mij bent u nog niet jarig als u blijft doordrammen over die rollators...

U ziet Voorzitter Hillen: ons geheugen is en blijft nog prima...

Tags: