West-East, the musical

Vrijdag 25 Oktober 2002 in categorie Religie, Politiek & Maatschappij

Het zou wel eens kunnen zijn dat wij afstevenen op een nieuwe godsdienstoorlog. Een oorlog tussen 'het westen' en de radicale krachten in de Islam. In zekere zin is deze oorlog sinds 11 september vorig jaar al gaande, maar je ziet hem telkens een stapje verergeren.

De gijzeling in Moskou brengt Tsjetsjenië weer nadrukkelijker in beeld. Tsjetsjeense krijgsheren zijn flink geradicaliseerd in hun Islamitische godsdienstbeleving en onderhouden volgens zeggen banden met Al-Qaida. En wanneer Bush straks Iraq aanvalt is er weer een regio bij waar God en Allah met elkaar in de clinch gaan.

Ondertussen begrijpt de gewone televisiekijker niets meer van dit alles. Ondanks het feit dat we worden overvoerd met informatie weten we vrijwel niets. Wanneer straks de godsdienstoorlog uitbreekt weten we feitelijk niet eens waardoor dat precies komt. Internationale persbureaus bepalen wat nieuws is in de wereld en de media zijn in belangrijke mate afhankelijk van de door hen aangeleverde informatie. Maar is die informatie juist?

Een voorbeeld van verwarring. Als leider van de gijzeling in het theater te Moskou wordt genoemd Mowsar Barajev. De BBC Worldservice meldde op de radio als saillaint detail dat deze Mowsar Barajev verondersteld werd gesneuveld te zijn, maar nu dus toch blijkt te leven. Hij zou een berucht kidnapper zijn die in 1997 vier westerse technici had ontvoerd en omgebracht. Er was tien miljoen dollar losgeld geboden, maar Mowsar ging liever in op het aanbod van Bin Laden, die 30 miljoen bood voor het vermoorden van de technici. Dat is dus een grote boef, een terrorist die alleen op geld uit is en beslist geen vrijheidsstrijder. Nu zal het geen prettige jongen zijn, maar Mowsar wordt iets aangewreven dat hij niet heeft gedaan.

Enig speurwerk levert namelijk op dat niet Mowsar Barajev als dader van deze ontvoering en moord bekend staat, maar de beruchte Arbi Barajev! En dát is degene die gesneuveld is. Dus zitten wij verward bij televisie en radio en vragen ons af: wie is nu wie, gaat het tóch om dezelfde persoon, familie, wie is er nu dood en wie levend? Pas vandaag hebben de persbureaus hun huiswerk af: Moswar is de neef van Arbi. Het NOS journaal brengt het met een vanzelfsprekendheid alsof ze het altijd al geweten hadden.
Hoe het ook zij: de verbinding tussen het drama in Moskou en Al-Qaida is gelegd en of die Tsjetsjeen nu Mowsar of Arbi heet doet eigenlijk niet terzake.

Als Bush nu wegblijft uit Iraq, Israël uit Palestina en Rusland uit Tsjetsjenië, dan kunnen wij ons straks beter concentreren op Venlo. Want we krijgen het nog druk genoeg om daar de katholieken en moslims uit elkaar te houden.

De musical blijkt omgedoopt in West-East.

Tags: