Verbaal kietelen

Dinsdag 10 September 2002 in categorie Incrowd: over webloggen

Schrijven op het web is een wijdverbreide bezigheid geworden. Afgaande op 'Tonie's startpagina' van Tonie van Ringelestijn zijn er momenteel ongeveer 135 Nederlandstalige sites waarop in één of andere vorm geschreven wordt. Hieronder vallen de mensen die alleen links verzamelen en deze van commentaar voorzien, maar er zijn ook genoeg sites waar dermate uitgebreid wordt geschreven dat een abonnement bij de openbare bibliotheek bijkans overbodig wordt.

René Kasbergen beschrijft in zijn scriptie 'Egodump' uitgebreid het fenomeen van het webschrijven, dat onder de ingewijden bekend staat als webloggen en lifeloggen. Hiermee verkrijgt de schrijfgemeenschap via het wetenschappelijk tintje natuurlijk weer wat extra status.

De kunst van het webschrijven vergt naast minstens enig talent en originaliteit vooral doorzettingsvermogen. Om dit vermogen op peil te houden is in de software die doorgaans voor het schrijven wordt gebruikt een reactiemogelijkheid ingebouwd.

Hoofddoel van de webschrijver (m/v) is gelezen worden, maar vervolgens dienen de lezers bij voorkeur zo massaal mogelijk te reageren. Virtuele schouderklopjes houden het schrijfproces gaande, virtuele schimpscheuten scheiden het kaf van het koren.

Tevens worden de bezoekersstatistieken met argusogen gadegeslagen. Weliswaar komen de meeste auteurs er nooit achter waarvóór ze het allemaal doen, maar voor wie en voor welke aantallen is toch het minste wat ze willen weten.

Ook het niveau van reacties is zeer belangrijk voor de serieuze auteur. Immers, het is geen kunst om met een foto van de skippieballen van Katja Schuurman of andere ero-uitbundig poserende dames grote aantallen reacties te scoren. Op zijn minst dient het prammenplaatje vergezeld te gaan van een vakkundig geschreven commentaar. Vrouwelijke auteurs die hun eigen biologische weelde via de webcam in de etalage zetten worden al snel beticht van 'oneerlijke concurrentie'.

Kortom, door de waarachtige webauteur worden van u als lezer grote aantallen oprechte reacties verwacht. Zie het maar als een soort virtueel stimuleringsfonds. U kunt als u wilt zó beginnen bij de dames Marti en Puck, zij smachten zogezegd naar verbale stimulansen.

en zélf kan ik ook wel wat extra aandacht gebruiken...

Gebruikte bronnen:
Merel Roze, Tonie van Ringelestijn, Bob den Otter

Tags: