Donor-lef

Dinsdag 28 Mei 2002 in categorie Altijd handig

Ik las een verhaal over donorformulieren die door de Nierstichting worden verspreid. Men heeft tekort aan donoren en daardoor gaan andere mensen onnodig dood.

In Nederland schijnt men indertijd niet erg hard gelopen te hebben om zich te registreren als donor. Wat zijn we toch een flink volkje. Wél knokken met de ME tijdens voetbalwedstrijden of ergens lopen potenrammen in een parkje, maar een donorformulier invullen durven ze niet.
Dat is zo'n eng idee...

Zelf heb ik heel lang geleden al eens een donorcodicil ingevuld en altijd bij me gedragen. Dat was nog voor die donorregistratie. Toen die registratie-actie begon heb ik me ook aangemeld. Niet dat ik nu zo'n held ben in die dingen, want tamelijk hypochonder zijnde denk ik niet graag na over mijn sterfelijkheid. Maar ja, het is voor een nobel doel, dus even het verstand op nul, invullen en gauw wegstoppen tussen de autopapieren. Laten we het maar zien als een vorm van recycling.
Denk dus niet dat ik me op de borst sta te kloppen dat ik me wél geregistreerd heb. Niettemin: "Dat zouden meer mensen moeten doen!". In plaats van cup-a-soup. Dat geeft namelijk een nóg beter gevoel.

Wekelijks zap ik haastig allerlei tv-programma's voorbij waarin mensen kunnen laten zien hoe stoer ze zijn.
Vergeef me dat ik niet precies de inhoud ken, want ik zie hooguit wat langsflitsen wanneer ik ergens op visite ben. Verder kijk ik nooit.
Misschien u wel. Ik bedoel dus die programma's waarin geprobeerd wordt iemand voor zoveel euro in een drol te laten happen. Of zoiets. Of waarin mensen zichzelf bewijzen door van de ene vrachtwagen op de andere over te springen en daarna vieze varkens-onderdelen moeten consumeren. Dat werk.

Laten ze die types nou eens zo'n donorregistratieformulier laten invullen. Kijken of ze dàt durven.
Wanneer ze dan in de volgende ronde onverhoopt tussen die vrachtwagens terecht komen of stikken in die varkens-anus... Ja toch? Dan heeft zo'n programma nog zin!

Kortom, invullen die hap! Denk onderwijl maar iets als:
"O, wat is het fijn om na mijn dood de nier van Daphne Dekkers te zijn!" Dat helpt.

Nou ja, Daphne... Kies in elk geval maar iets lekkers voor jezelf.

Tags: