onbetamelijke woorden

Zondag 16 December 2001 in categorie Satire

Sommige woorden zijn fout. Niet in taalkundige zin, maar in irriterende zin. Naar mijn opvatting wel te verstaan, want ik wil niemand bevoogden. Gebruik ze dus gerust, maar niet in mijn bijzijn.

Een van de woorden waarvan ik craquelé op mijn tanden en trommelvliezen krijg is 'kindjes'. Het is het vooral het meervoud dat mij hier doet samenkrimpen. Nagel over het schoolbord, tandartsboor op open zenuw. Dat effect.
Ik vermijd daarom zoveel mogelijk samenscholingen van beppende jonge moeders en confrontaties met crècheleidsters. Want de vele 'kindjes dit', 'kindjes dat' schieten uit het moederclubje omhoog als popcorn uit een hete pan.

Vroeger heetten 'kindjes' gewoon 'kindertjes'. Dat klinkt ook veel kindvriendelijker. Ooit Jezus horen prediken 'laat de kindjes tot mij komen?'. Nee natuurlijk, want u bent niet van zijn generatie.
Geen excuus nochtans! In de Bijbel staat dat hij 'kindertjes' zei en als u enigszins geloof hecht aan de heilige schrift moet u ook geen 'kindjes' zeggen. Zo is dat.
Als u niet in de Bijbel gelooft had u op zijn minst beter naar Sinterklaas kunnen luisteren. 'Zijn hier nog stoute kindertjes?'. Een Sinterklaas die 'kindjes' zegt is een beunhaas.

Volgens mij is dit weeïg taalgebruik in zwang gekomen sinds het ontstaan van het verschijnsel kinderdagverblijf. Daar hebben ze het ook over 'kindplaatsen'. Hoe komt het toch dat ik dit eveneens bijzonder foute woord altijd associeer met 'parkeerplaatsen'? Kinderdagverblijven zijn op die manier de duurste vorm van betaald parkeren.

Luister nu eens even goed naar mij, moeders in het Nederlandse taalgebied: een kind is van zichzelf al klein! Een kind hoef je dus niet verder te kleineren door er een kindje van te maken. En als je het 'kindje' in het meervoud gaat gebruiken maak je de zaak alleen nog maar erger.

Ooit is het volgende afgesproken: een klein mens noemen we een kind. Meerdere kleine mensen noemen we kinderen. Tot en met de kleuterleeftijd is het bij de gratie Gods en van Sinterklaas toegestaan te spreken van 'kindertjes'. Dit onderscheid tussen 'kinderen' en 'kindertjes' is pedagogisch noodzakelijk. Het is een promotie van kleuter naar groep drie van de basisschool. Ook kinderen hebben behoefte aan een loopbaanperspectief.

met eeuwige dank aan mijn moeder