noodkreet uit het barre noorden

Zondag 16 December 2001 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

Ik respecteer ieders geloof, zolang het niet doorslaat in extremisme en terreur. Nu de Islam zo regelmatig in het nieuws is, gaan mijn gedachten onwillekeurig wel eens met het onderwerp Islam op de loop.

De Islam verspreidt zich over de wereld. Dat is de missie van elk geloof. Waarom houden ze die dingen trouwens niet binnenskamers? Maar allah...

De Islamitische gemeenschap op Spitsbergen vroeg mij per mail aandacht voor het volgende. U wist niet dat er moslims op Spitsbergen woonden? Geeft niets, de meesten weten ook niet dat er Joden in Suriname wonen. Een béétje godsdienst kom je overal tegen.

De moslimmail ging over het schuldgevoel dat zij tijdens de Rammadan hebben tegenover hun geloofsgenoten elders in de wereld.
Zoals u weet mogen de moslims tijdens de Rammadan pas na zonsondergang weer eten. Nu komt het: op Spitsbergen is het om deze tijd van het jaar permanent nacht! De zon doet niet eens de moeite om op te komen! Zij kunnen dus 24 uur per dag lekker flink dooreten, terwijl hun broeders elders in de wereld met knorrende maagjes lopen.

Een schuldgevoel lijkt mij overdreven en dat heb ik ze ook geantwoord. Immers, in tijden dat de Rammadan in de zomermaanden valt hebben zij het juist weer extra moeilijk. Van april tot augustus gaat de zon daar namelijk helemaal niet onder! Dat is dus behoorlijk afzien voor die moslims daar.
Ook kunnen zij dan de Rammadan niet beëindigen, want dat moment wordt afgelezen aan een duister firmament.

Zo blijkt maar weer: sommige godsdiensten zijn gewoon niet ingesteld op een al te groot verspreidingsgebied.

halleluj..allah!!