Indoor picknick

Maandag 29 Oktober 2001 in categorie Persoonlijke notities

In de periode rond mijn verjaardag organiseer ik altijd een picknick voor mijn vrienden in mijn huiskamer. In oktober kan dat namelijk meestal niet buiten. Iedereen neemt zelf iets te eten en te drinken mee. Het gezelschap is aardig multicultureel, met als gevolg een even gevarieerd als afgeladen buffet. Mijn vriendin en ik hoeven in de week daarna niet te koken, zoveel blijft er over.
Kinderen en honden zijn uitdrukkelijk van deze party uitgesloten. Deze categorieën hebben namelijk de onhebbelijkheid om op een huiselijke bijeenkomst veruit dominant te zijn. Ze moeten en zullen aandacht hebben.
Honden beginnen zichzelf te bedienen en kwispelen de glazen van tafel. Kinderen doen alsof het hun eigen partijtje is en schreeuwen overal doorheen. Wanneer je niet op ze let gaan ze ervoor zorgen dat je daar spijt van krijgt.

Mijn sterkste vrienden hebben mij tegengehouden.

Ik heb in een ver verleden op mijn verjaardagsfeest een vierjarige knakker meegemaakt die de in mijn huis aanwezige consumentenelectronika aan een duurzaamheidstest onderwierp. Vertederd glimlachende ouders zwegen. Mijn sterkste vrienden hebben mij tegengehouden. Rond middernacht lurkte het joch alle restjes uit flessen en glazen. Hij werd niet dronken, alleen nog drukker. Mijn vriendin heeft mij alvast in bed gestopt, onder het fluisteren van sussende woordjes. Vanonder de dekens hoorde ik de vierjarige vandaal over het klavier van mijn piano lopen. Daarna heb ik mijn verjaardagen een tijd met alleen familie gevierd. Dat is rustiger, totdat ook je zussen kinderen krijgen.

Om de een of andere reden was mijn verjaardag een tijd lang nooit meer zo leuk als toen ik kind was. Het viel mij altijd tegen. Aan het eind van de dag dacht ik: was dat nou alles? Zeker omdat de cadeautjes niet meer zo spannend waren. Ik had alles al.

Maar sinds ik een indoor picknick houdt met alleen mijn beste vrienden (zonder hun kroost en huisdier) is alles weer warm en gezellig als vroeger. Cadeautjes hoef ik niet, als zij maar komen. Ik ontdekte bovendien dat heel verschillende mensen die allemaal een band met mij hebben, ook goed met elkaar overweg kunnen.
Heerlijk, zo het middelpunt te zijn.

Ik moest vroeger om die tijd al in bed liggen!

Tags: