Donderdag 30 Januari 2003 in categorie Media
Al dagenlang word ik door twijfel verscheurd: moet ik het nu wèl of niet nog even over Ayaan Hirsi Ali hebben? Over haar provocerende uitspraak dat Mohammed naar huidige Westerse maatstaven een perverse tiran was omdat hij zijn beste vriend dwong zijn negenjarig dochtertje aan hem uit te huwelijken?
Eerst verkennen...
Ik ben namelijk uiterst voorzichtig met deze kwestie. Ik wil niet relzuchtig, zoals andere media en politici, direct bovenop zo'n uitspraak springen, laat staan op de persoon van Ayaan zelf. Ik loop namelijk niet graag het risico óók voor pervers uitgemaakt te worden. Daarom ben ik eerst maar wat 'verkennende besprekingen' met
mijn beste vriend gaan houden, alvorens mij aan dit heikele onderwerp te wagen. Want verkenning schijnt er dezer dagen bij te horen. Deze is nu afgerond, vandaar dat ik iets later ben...
Lees verder...
Woensdag 29 Januari 2003 in categorie Incrowd: over webloggen
Er is weer een wedstrijd waarin iedereen lekker op zichzelf kan stemmen, hetgeen ik dan ook zonder enige schroom of ook maar een spoortje valse bescheidenheid heb gedaan: de Dutchbloggies 2003. Want laten we wél wezen: Verbal Jam is gewoon het best geschreven weblog dat ik ooit op het net heb gezet! Dus ik nodig iedereen van harte uit dit met mij eens te zijn en op Verbal Jam te stemmen. De harde kwalitatieve waarheid moet nu maar eens boven tafel komen! Tijd om kleur te bekennen, uit de kast te komen of met de billen bloot te gaan. Meerdere keuzen zijn mogelijk.
Laat het ons bespaard blijven dat de Dutchbloggiescompetitie weer wordt vervuild door kontkruipers die op Retecool gaan stemmen, oudere jongeren die alleen maar Wim de Bie weten te noemen, fantasielozen die slechts het getal 407 kunnen onthouden of stille tochtlopers die Tonie nog postuum eer willen bewijzen. O ja, en zet uzelf niet voor gek door het Zalmlog te nomineren! Politici krijgen al meer aandacht dan goed voor hen is.
Naast Verbal Jam mag ik hier verder slechts één stemadvies geven: Gozertje. Maar dit gebeurt feitelijk onder dwang, teneinde de lieve vrede hier in huis te bewaren...
Genoeg zelfspot voor vandaag.
Woensdag 29 Januari 2003 in categorie Media
Het actualiteitenprogramma Nova is sinds afgelopen maandag vernieuwd. Nieuw decor, nieuwe presentatoren.
Het decor oogt knus en warmpjes vergeleken bij de kilheid van het vorige. Bij de nieuwe presentatoren worden oude koppen niet geschuwd. Dat is mooi, dat is weer eens wat anders dan sommige onnozele plastic barbies van de commerciëlen.
Op de keuze van enkele oude koppen valt echter nog wel wat aan te merken. Nee, niet op het duo Clairy Polak en Jeroen Pauw, want beiden zijn geroutineerde journalisten. Alleen moet Jeroen zorgen dat hij er voortaan wat uitgeslapener bij zit.
De twijfel slaat al meer toe bij Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg. Matthijs kijk ik nog even aan, maar Felix Rottenberg hoort daar niet. Symphatieke man, echter géén journalist.
Felix hoort zichzelf te graag. Felix is een politicus, een partijman. Felix gaat straks bij de Vara Marcel van Dam opvolgen als de Grote Gelijkhebber, let maar op.
Tenslotte ben ik benieuwd hoe lang dat goed gaat met zoveel grote ego's in één redactie...
Update (5 februari 2003): En inderdaad, na anderhalve week is Felix al met ruzie weg bij Nova.
Heimwee naar Rob Trip op tv.
Dinsdag 28 Januari 2003 in categorie Politiek & Maatschappij
Is internet verslavend? Deze vraag is al vaak in vele talen gesteld en eindeloze discussies zijn erover gevoerd. Laten we de vraag wat nuanceren: zijn
bepaalde activiteiten op internet verslavend?
Da's een makkie, het antwoord is zonder meer 'ja'. Bezigheden als chatten, porno-surfen, gamen en niet te vergeten webloggen blijken uitermate verslavend te kunnen zijn. De doorbraak van de permanente internetverbinding heeft het aantal internetjunkies ongetwijfeld nog verder doen toenemen.
Aan de andere kant moeten we er ook niet al te dramatisch over gaan doen. Want het is wèl opvallend dat dergelijke negatieve etiketten vooral op computergerelateerde activiteiten worden geplakt. Immers,
Raymond van Barneveld wordt geen dart-verslaafde genoemd,
Wibi Soerjadi geen piano-junk en
twee meisjes die het schoppen tot wereldkampioen line-dancing worden niet met spoed naar de
Jellinek-kliniek afgevoerd.
Het ligt er dus kennelijk maar nèt aan welke idiote bezigheid goed ligt bij het grote publiek.
Hoe komt het dan tóch dat vooral de computer- en internetjunk in een kwaad daglicht staat? Hier zijn meerdere redenen voor te geven. Ten eerste snapt de buitenwacht nooit waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Pijltjes en piano's zijn reeds lang in onze cultuur ingebed, een beetje figuratief marcheren op country-muziek is óók nog wel te vatten. Laatstgenoemde gedragsafwijking staat namelijk niet al te ver af van groepsgewijs gehuppel als het menuet, de quadrille en desnoods de klompendans. Maar computers, internet, dat is je reinste mystiek en dient verketterd te worden.
Ten tweede word je er zelden beroemd mee. Een beroemdheid wordt veel wangedrag vergeven, dus als je faalt op dat punt heet je gewoon a-sociaal. Niet helemaal verwonderlijk overigens, want in de praktijk leggen gezins- en maatschappelijke activiteiten het af tegen de virtuele. Niet voor niets bestaat het begrip 'computerweduwe' al vele jaren. Zolang jouw staren naar een beeldscherm niet leidt tot beroemdheid of financieel binnenlopen eist de firma Partner & Kroost gewoon áándacht. En door
die botsende belangen gaat het nogal eens fout.
Menig huishouden is zwaar verloederd als gevolg van de internetverslaving van één of meerdere gezinsleden. Bekende symptomen zijn: onder stapels afwas doorbuigende aanrechten, aan het lijf vastgekoekte kleding, onzekerheid over het exacte kinderaantal, decennia onopgemerkt gebleven buitenechtelijke relaties van de wederhelft, toenemende twijfel over de precieze identiteit van die wederhelft, overleden huisdieren die inmiddels gemummificeerd in mand, kooi of gewoon op schoot zijn blijven liggen, levensbedreigend overgewicht bij huisstofmijt en schoonfamilie die al jarenlang ongemerkt inwoont.
Er hoeft dan nog maar een kleinigheid te gebeuren om het gezin in een totale crisis te storten. De radeloosheid slaat toe wanneer de vaatwasser plotseling de geest geeft, de bezorgkruidenier MaxFood failliet gaat of de crèche opbelt dat je zoon van 16 nu toch écht uit de toon begint te vallen.
U ziet, de internetverslaving is een zwaar onderschatte kwestie. Een nieuwe regering zou er daarom goed aan doen zich in deze
pro-actief op te stellen door alvast her-inburgeringscursussen voor deze probleemgroep te laten ontwikkelen en reïntegratie verplicht te stellen.
Maar dan óók voor pianisten, lijndansers en pijltjespleurders.
NB: ontkenning is een kenmerk van verslaving.
Maandag 27 Januari 2003 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Even afreageren
Niets kan zo diep ingrijpen op het doorsnee-dagelijkse mentale welzijn van de mens als het fenomeen van 'de eigen stommiteit'. Zo'n geval van dikkebultschuld kan leiden tot acute depri, redeloze razernij, of bijkans moordlustige agressie. Denkt u nu niet dat ik iemand ben die u beter niet in Venlo op de brommer kunt tegenkomen. U moet het klein blijven zien, dan herkent u het ook bij uzelf.
Vroeger had ik een auto met een achterklep, een vijfde deur, zo'n auto die in de folder een 'hatchback' wordt genoemd. Wanneer die klep openstond bestond er een theoretisch gevaar dat ik mijn hoofd gemeen kon stoten aan een uitstekende pal, een soort haak, waarmee het ding in het slot werd vergrendeld. Theoretisch, want ik was gelukkig nét niet lang genoeg om er tegenaan te kunnen lopen wanneer ik iets achter uit de auto pakte.
Theoretisch, tót de keer dat ik, ergens diep in Duitsland, bij een Raststätte op het gezellige idee kwam de campingstoeltjes achter uit de auto te halen om onder het genot van een drankje mijn welverdiende 'twee uur rijden, kwart uur rust' te nemen.
Echter, de auto stond met de achterzijde naar een stoepje geparkeerd. U ziet hem al aankomen: dan sta je al gauw een decimeter hoger bij je auto.
Wanneer ik zeer ongenadig mijn kop stoot kan ik echt woest worden. De eerste keer weet ik mijzelf dan nog met moeite te bedwingen, maar wanneer ik de ezel overtref en voor een tweede en zelfs derde maal venijnig en fors in aanraking kom met de slothaak, slaan bij mij de stoppen he-le-maal door. Zo ook toen.
Diep gefrustreerd door zo'n onmetelijke dosis eigen stommiteit, aangevuurd door die vuile, scherpe pijn aan mijn schedel, schopte ik in redeloze drift de kampeerstoelen dwars over de Raststätte, onderwijl verbijsterd gadegeslagen door de omringende Germanen.
Vele monden zakten ontzet open, in sommige ogen zag ik angst, bij de wat ouderen zelfs enige weifelende aanstalten om de arm weer gestrekt te heffen. Kennelijk spelen bij het zien van zoveel uitzinnig geweld weer een paar oude reflexen op.
Gisteravond moest ik weer aan dit voorval denken. Twintig jaar staren naar een beeldscherm hebben mij aan de leesbril gebracht. Bij het naar bed gaan liet ik mijn kekke brilletje in het pikkedonker op de grond vallen. Terwijl ik een stap achteruit deed dacht ik: "Kijk uit dat je er niet op gaat staan."
Inderdaad.
Ik deed het licht aan. Ik kan u thans zeggen: bijna niets ziet er zo ellendig zielig en tragisch uit als een leesbrilletje dat net wreed onder de voet is gelopen. Ongeveer als een fiets onder de tram, maar dan eigenlijk nog veel kwetsbaarder. Want de uit het verkreukeld montuur gesprongen kunsstof glazen staren je achteraf ook nog eens hevig verwijtend aan.
Iedereen met een béétje inlevingsvermogen zal begrijpen: ik schoot direct in een zelfmedelijdende neerslachtigheid en ik ben er nóg niet overheen.
Gelieve tijdens uw leedvermaak niet over typefouten alhier te zeuren.
Zaterdag 25 Januari 2003 in categorie Incrowd: over webloggen
Dit is meer een berichtje voor de incrowd van de weblog-gebruikers, maar wees gerust: ik maak hier geen gewoonte van, tenzij ik er razend populair mee word natuurlijk. Overigens kun je voor dit soort dingen beter en vaker terecht bij Xiffy.
Re_invigorate
Dikwijls ontdek je via de referrers heel aardige dingen. Zo vond ik een paar dagen geleden een intrigerende link en hij bleek te leiden naar Re_invigorate. Voordat u het woord moet gaan opzoeken: het staat voor 'hernieuwde inspiratie, kracht, stimulans'. Dit voor degenen onder u die van alles het naadje van de kous willen weten.
Re_invigorate is een teller met twee interessante bijzonderheden. Ten eerste staat er géén lelijk pictogram op je pagina, maar slechts een transparant pixeltje van 1x1. Onzichtbaar dus. Ten tweede is er een traffic-monitor aan gekoppeld (werking alleen gegarandeerd onder IE), waarmee je in real-time je bezoekers op je site ziet en hoort komen. Dit laatste doet denken aan het ding-dongetje als je een winkel betreedt. Een wijsneus hier in de kamer vraagt of het ding-dongetje dan óók gaat als iemand je site verláát. Nee dus. Bijdehand...
Goed, het is allemaal gratis, alleen aanmelden. Wat zij eventueel over m'n surfgedrag registreren weet ik niet, maar eigenlijk zal het me worst wezen.
Blogroll slim gebruiken
Heel wat loggers gebruiken al blogroll, een bijzonder handige linklijst, waarmee links in een handomdraai zijn toe te voegen. Een van de aardigste opties van blogroller is, dat het je blogroll-lijst kan sorteren op volgorde van update. Zo zie je direct wie er iets nieuws te melden heeft op 't log. Daar is wel een technische voorwaarde aan verbonden: je log-software moet 'pingen' naar weblogs.com. De meeste log-software, zoals MT, Pivot en Nucleus doet dit automatisch bij elke nieuwe post. Controleer voor de zekerheid of dit staat geactiveerd.
Uiteraard moet je bij je blogroll account instellen dat de sorteervolgorde op 'recent' staat (inloggen op je account, preferences, order: recent). Aanbeveling: zet onder 'recently updated' de tijdsinterval op 30 minuten. Je ziet nu snel wie er iets nieuws heeft gepost. Nadeel van deze instelling: iedereen die niet pingt blijft een beetje onderin je lijst bungelen en valt daardoor minder op. Ogenschijnlijk een probleem dus voor de mensen die geen weblog-software gebruiken. Maar ook voor hen is er een oplossing en wel het handmatig pingen.
Handmatig pingen
Handmatig pingen naar weblogs.com kan ook. Surf naar deze link (meteen bookmarken dus!) en vul de naam in van je site en de url van de pagina die daadwerkelijk verandert. Dat laatste is belangrijk, anders registreert weblogs.com niets. Klik op 'submit' en Weblogs.com gaat kijken of er iets op je pagina is gewijzigd. Kan eventjes duren, maar meestal krijg je al snel de melding dat je pagina is veranderd. En zo speel je je log dus iets beter in de kijkert.
Wie nog andere goede tips heeft: reageer maar raak, zou ik zeggen!
Gerelateerde onderwerpen: VJ's verborgen omroep.
Nog met dank aan de onbekende referrer
Zaterdag 25 Januari 2003 in categorie Media
Al eerder hebben we ons ongenoegen uitgesproken over het erbarmelijke niveau van de Amsterdamse stadstelevisie AT5.
Twee dieptepuntjes van gisteren: het woord chador , toch veelvuldig in het nieuws voorgezegd de laatste tijd, wordt zonder blikken of blozen uitgesproken als tsjador .
Bij een interview met een kraker slaat de absolute onnozelheid helemáál toe. De kraker meldt dat een aantal krakers bij een ontruiming is gearresteerd. Interviewer: "Door de politie?"
Nee, door de stadsreiniging, nou goed?
Ligt dat nou aan mij, of daalt het niveau van de journalistiek tegenwoordig sneller dan de beurskoersen? Wat dachten we van een cursusje algemene ontwikkeling voor de jongens en meisjes?
En zo zouden we elke dag wel wat kunnen vinden