De geldpakhuizen van Dagobert Duck

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 15 September 2014 in categorie Geldkwesties, Amsterdam Centraal

Tussen de raadselachtige Van Boshuizenstraat in Buitenveldert en de zuidgrens van Amsterdam ligt een intrigerende wijk. Hier bevindt zich de nieuwe 'goudkust' van Amsterdam. De oude vind je aan de Bernard Zweerskade. De naam goudkust ontstond vanwege de rijkdom die er in de grote villa’s huisde.

Maar aan de goudkust van Buitenveldert, in straatjes met namen als Arenborg en Ouborg, zijn het geen villa’s, maar minsten even dure betonnen dozen. Ze pretenderen een moderne architectonische schoonheid. Het zijn tegelijk rechthoekige burchten, forten, bunkers, kastelen. Ze hebben zware dubbele voordeuren (men wedijvert om de grootste), waar soms zelfs iemand hoog te paard met gemak door naarbinnen zou kunnen.

Beveiligingsbedrijven doen hier goede zaken.

De straat Arenborg ziet er bevoorrecht uit. Er staan spits gesnoeide luxe bomen op de trottoirs. Haagbeuk als ik het wel heb. Hier laat men zich niet afschepen met miezerige iepen of rommelige platanen, zoals in de rest van Amsterdam.

Arenborg: bevoorrecht met bijzondere bomen...

[Klik voor hele afbeelding]

Om de panden heen staan ijzeren hekken die automatisch wegglijden als de Porsche Cayenne, de Jeep Wrangler of de Jaguar-F Type R naar binnen wil. Beveiligingsbedrijven doen hier goede zaken. Alles straalt uit: binnen bevindt zich het geldzwembad van Dagobert Duck.

Ik wandel nogal eens door deze straten omdat ik regelmatig in de de buurt moet zijn.
“Wie wonen hier?”, vraag ik mij elke keer weer af. Bankiers? Beursspeculanten? Drugsbaronnen? Sekslijnexploitanten? Mediatycoons? Ondernemers uit de game-industrie? Ik heb geen flauw idee. Je zou toch zeggen dat de echte miljonairs gaan wonen in landhuizen te Blaricum, Wassenaar of aan de Vecht. Maar dit ziet er toch echt óók uit als 'big money'.

Protserige dubbele deuren...

Ik fotografeer een paar deuren vanwege hun protserigheid, maar ik vrees elk moment in de nek gesprongen te worden door een breedgeschouderd beveiligingsteam dat mij aanziet voor een van de 'Zware Jongens'.
Ik kijk beducht om mij heen.
Kunnen ze aanstoot nemen aan mijn nieuwsgierig gedrag? Stoot ik iemand voor het hoofd? Trap ik iemand op zijn tenen? Jaag ik iemand tegen mij in het harnas?

Durf je hier nog aan te bellen?

[Klik voor hele afbeelding]

Een van de reusachtige deuren zwaait plotseling met gepaste traagheid open. Zie je wel! Daar heb je het gedonder in de glazen! Zo dadelijk word ik gesommeerd mij terstond te verwijderen uit deze straat. Of anders...
Een man stapt naar buiten met een klein blond jongetje. Hij tilt voor hem een rood kinderfietsje van het bordes.

Een heel klein jongetje voor een veel te groot huis, met veel te dikke deuren. Ik vind het bijna zielig voor een kind om daar te moeten wonen...

De hoogste deur in de wijk...

[Klik voor méér deur...]

Afbeelding van Dagobert Duck:
"Scroogeswim" - First published in The Fine Art of Walt Disney's Donald Duck (1981). Licensed under Fair use via Wikipedia.

Tags: