Genaaid

Maandag 26 Oktober 2009 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

GeldLaat ik het maar platweg zeggen: wij gewone burgers van Nederland worden genaaid waar we bij staan en het is nog legaal ook. Hoewel die legaliteit op zichzelf onderdeel is van het genaaid worden.
Wat hebben we het afgelopen jaar al niet zien passeren aan wanpraktijken?

Duurbetaalde toezichthouders als Nout Wellink (DNB) en Hans Hoogervorst (AFM) doen hun werk niet en laten aldus de klanten van IceSave, DSB en Afab opdraaien voor de schade.
Sowieso is het raar dat banken en verzekeraars in de afgelopen decennia de mensen een loer mochten draaien met allerlei financiële producten die praktisch neerkwamen op oplichting en waarmee woekerwinsten werden gemaakt.

De ene na de andere manager wordt ontmaskerd als schaamteloze zakkenvuller

De witteboordencriminaliteit viert hoogtij.
Als u of ik met een onbetaalde staafmixer een filiaal van Blokker uit loopt, weet de politie u waarschijnlijk wel te vinden en staat u binnen de kortste keren voor de rechter.
Maar meneer Scheringa, die z'n spaarders voor miljoenen heeft getild, komt ermee weg en is uiteindelijk nog de held ook.

Nederland wordt bestuurd door een netwerk van bestuurders en toezichthouders dat riante salarissen incasseert die dikwijls ver boven de Balkenende-norm liggen.
Daarnaast hebben ze dikwijls tientallen nevenfuncties die ook weer extra emolumenten opleveren. Voor al dat geld wordt blijkbaar nauwelijks gewerkt, want er loopt van alles fout bij de bedrijven en instanties die ze besturen of waar ze toezicht op houden.
De afgelopen tijd hebben we in dit verband namen zien passeren als Linschoten, De Grave, Brinkman, Zalm, Borghouts en Vermeend.
En zij zijn natuurlijk bij lange na de enigen niet.

Op welhaast industriële schaal genaaid...De ene na de andere manager in de (semi- )publieke sector (zorg, woningcorporaties) wordt ontmaskerd als schaamteloze zakkenvuller met een inkomen van niet zelden zes keer de Balkenende-norm of daaromtrent. Het is geen incident, het is geen uitzondering, het is gewoon een beroepsgroep die dankzij de wanprestaties van die andere groep, de toezichthouders, goed voor zichzelf kon zorgen.

Ergens is het misgegaan toen het verschijnsel 'bonus' in de mode kwam. Van de gewone loonslaaf wordt verwacht dat hij (m/v) z'n best doet, hart voor de zaak heeft, dikwijls overwerkt en zich regelmatig extra inspant. Daarvoor krijgt hij een salaris. Met veel moeite worden daar bij elke CAO-onderhandeling weer een paar procentjes bij gesprokkeld. Maar altijd is er dan wel weer een regent die roept dat het eigenlijk slecht is voor de economie en onze internationale concurrentiepositie.

Diezelfde regenten incasseren onderwijl gigantische bonussen voor activiteiten die tot hun normale werk behoren en waarvoor ze sowieso al dik betaald worden.
Onlangs liet het programma Zembla ons zien dat Nederland niet alleen een belastingparadijs is voor buitenlandse bedrijven, maar dat ook de allergrootste multinationals van Nederlandse bodem (Philips, Unilever, Shell) geen cent winstbelasting betalen. Dit is even in het geheim en onderhands afgesproken met de belastingdienst.

'Gewone' burgers en bedrijven moeten natuurlijk wél braaf belasting betalen en niet zo zuinig ook. Zembla rekende uit dat elke andere Nederlander jaarlijks tweeduizend euro extra aan belasting moet betalen om voor de buitenlandse en binnenlandse multinationals het belastingparadijs in stand te kunnen houden. Netto komt dat bij elkaar neer op zo'n zestien miljard, als ik me goed herinner.

Je zou er bijna proletarisch van gaan winkelen om je geld terug te halen, maar ja, dat is in tegenstelling tot deze gelegaliseerde belastingontduiking natuurlijk wél verboden. We wachten op het volgende schandaal.

Tags: