Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 19 - R.O.B.

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Donderdag 13 Maart 2014 in categorie Amsterdam Centraal, Politiek & Maatschappij

R.O.B. staat voor Radicale Oppositie Beweging en de afkorting is niet toevallig ook de voornaam van lijsttrekker Rob Zwetsloot. Bij Amsterdam Centraal is hij niet onbekend, want hij leverde vele bijdragen aan Amsterdam Centraal.
Rob is journalist en videomaker en timmert met zijn partij stevig aan de weg. Hij is kind aan huis bij de Stopera en kent het Amsterdamse politieke landschap als zijn broekzak. Wanneer hij een zetel wint in de raad, zal dat de levendigheid zeker ten goede komen.

De Radicale Oppositie Beweging zit uiterst links in het politieke spectrum en dat is bijna een understatement. Eromheen hangt een welhaast nostalgische CPN-sfeer en met gevoel voor zelfspot wordt het Sovjetteske idioom niet geschuwd: Rob omschrijft zichzelf graag als De Geliefde Leider en Onze Sterke Man. In elk geval weet Rob met deze aanpak en dankzij z'n uitgebreide netwerk flink de aandacht te trekken. Menig andere kleine partij zal daar jaloers op zijn.

Dat houdt het establishment scherp en wakker.

Met maar liefst tien kandidaten op de lijst kan de R.O.B. het nodige zelfvertrouwen en optimisme niet worden ontzegd. De enige bekende naam tussen deze Gestaalde Kaderleden is die van lijstduwer Hansje Kalt. Zij was in het verleden raadslid voor Amsterdam Anders/De Groenen. Een zeer deskundige dame overigens.

Dan het programma. Hoe vat ik dat eens snel samen? Het behoeft nauwelijks betoog dat de R.O.B. radicalisme en activisme hoog in het vaandel heeft. Weg met de bestuurscommissies, meer sociale huurwoningen, meer aandacht voor de zzp'er, ruim baan voor de kunst, gratis openbaar vervoer, hoge prioriteit aan de zorg, legalisering van drugs, uitgebreide fietsvoorzieningen, autovrije binnenstad waar mogelijk, meer ruimte voor groen, een uitgebreid netwerk van gratis toiletten, preventief fouilleren afschaffen, een heterogene stad met alle sociale klassen en bevolkingsgroepen.

Heel veel idealisme me dus. Daar is niets mis mee, vooral omdat de partij (de naam zegt het) voor zichzelf een duidelijke en kritische rol ziet in de oppositie. Mooi, dat houdt het establishment scherp en wakker. Nu maar afwachten of het Amsterdamse proletariaat zich op 19 maart eensgezind achter De Geliefde Leider schaart.

Tags: