Gestoord

Zaterdag 30 Maart 2013 in categorie Schandelijke taferelen, Incrowd: over webloggen

Sinds we internet hebben wordt ons duidelijk dat er beduidend meer gestoorde types onder ons zijn dan we vroeger ooit hadden vermoed. In het pre-internet tijdperk verkeerden wij in de gelukzalige en onnozele veronderstelling dat het wel meeviel. Hooguit zwalkte er eens een dorpsgek over straat of liep er iemand in zichzelf te praten.

Het bestaan van de mogelijkheid tot anoniem reageren op weblogs en fora leert ons tegenwoordig wel anders. Je  mag nu haast blij zijn als er eens iemand binnen de perken van het fatsoen blijft.
Er zijn zelfs bloggers die stoppen omdat zij het verbale geweld tegen hun persoon psychisch niet meer aankunnen.

Gisteren kreeg ik zelf ook weer eens te maken met een gederailleerde geest die was verdwaald in de reactiefunctie van mijn weblog.

Zijn zij seksueel of anderszins gefrustreerd?

In een stuk van vijf (!) jaar geleden was ik inderhaast over de spelling van het woord 'maîtresse' gestruikeld. Hierop werd ik door ene Herbert genadeloos afgerekend. Zoals zo dikwijls blijft het daar dan niet bij. Ultieme treurnistypes als Herbert beginnen je in één moeite door maar meteen psychologisch te diagnostiseren. Na ruim 11 jaar bloggen word ik hier niet warm of koud van, maar dit is dan ook een van de mildere akkevietjes. Het kan erger.

Het is fascinerend om te fantaseren over de beweegredenen van deze mensen. Reageren zij één of ander algemeen ongenoegen af? Hebben zij hun medicijnen al een week niet ingenomen? Zijn zij seksueel of anderszins gefrustreerd? En wel in hevige mate?

Ik krijg een aha-erlebnis: het is best mogelijk dat wij bloggers als bliksemafleider fungeren voor veel agressie en frustratie in de maatschappij. Wellicht voorkomen wij op die manier dat -ik noem maar iets- een boer middenin de nacht seksueel bekneld op de fiets springt en in deze gemoedstoestand een tienermeisje verkracht en vermoordt. Dat had hij heel misschien niet gedaan wanneer hij destijds een blogger even lekker had kunnen uitschelden en kleineren.

U zult inmiddels met mij eens zijn: bloggers en internetfora vervullen een belangrijke sociaal-psychologische functie. Zij halen de kou uit de lucht en de stoom van de ketel. Zij zijn de olie op de golven, de pispaal tegen wil en dank. Maar voor een nobel doel. Zonder hen zouden er veel meer doden vallen waarschijnlijk.

Herbert, jongen, daarom zou ik zeggen: lucht je hart nog maar eens, ik weet nu wat je doormaakt. Trek nog maar eens van leer. Om te voorkomen dat je straks je oude moedertje met een bijl in stukken hakt wil ik speciaal voor jou best nog eens 'maîtraisse' schrijven in plaats van 'maîtresse'. Het is voor een goed doel.

Tags: