Zakkenvullers in de zorg

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 11 September 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Politici van alle politieke partijen hebben de mond vol over de zorg. Over hoe de zaak op de schop moet. Over de hoogte van het eigen risico, de eigen bijdrage, wat nog wel en niet wordt vergoed, over de kwaliteit van de zorg, het personeelstekort en ga zo maar door.

Heel goed dat de zorg een van de speerpunten is in de campagnes. Maar waar ik bijna geen enkele partij over hoor: de schandalig hoge salarissen van de topmanagers bij de zorginstellingen.
Die zijn al lange tijd onderwerp van publieke discussie, maar bij de meeste politieke partijen wordt erover gezwegen.

De kwaliteit van de ouderenzorg is nog steeds bedroevend

Laat ik mij even focussen op de ouderenzorg. De huidige minister houdt zich bezig met de vraag of mantelzorgers wél of niet de ramen moeten lappen. Er worden proefballonnen opgelaten over het niet langer vergoeden van dure medicijnen voor zeldzame ziekten. Er woedt een ethische discussie over wanneer je bij oude mensen 'de stekker eruit trekt'.

Maar in hoeverre het ethisch verantwoord is dat de raden van bestuur van Cordaan en Osira nog ruim en onbekommerd uit de publieke zorgpotten lopen te graaien komt niet aan de orde. Dit zijn wérkelijk degenen die met hun topsalarissen voortdurend hun 'hand ophouden'. Maar zo zal de VVD het niet hebben bedoeld. Deze lieden blijven bij de VVD altijd buiten schot, want dit zijn hun kiezers.

Wie houdt hier nou zijn hand op?Wanneer de zorg in Amsterdam tiptop op orde was zouden een paar tientjes (*kuch*) boven de balkenendenorm nog verdedigbaar zijn.
Helaas moeten we vaststellen dat de kwaliteit van de ouderenzorg in Amsterdam nog steeds bedroevend is. Regelmatig staan de genoemde zorg-organisaties onder verscherpt toezicht van de inspectie omdat het in een van hun zorginstellingen weer een zootje is.

De zorgverleners aan het bed zijn degenen die werkelijk de handen uit de mouwen steken. Zij houden het steeds moeilijker vol door de onderbezetting die voortkomt uit de bezuinigingen. Een betere poster was geweest: 'Handen aan het bed, weg met de graaiers!'. Maar daarvoor moet je natuurlijk niet bij Rutte zijn.

Tags: