Gouden tijden voor deskundologen

Woensdag 23 Maart 2011 in categorie Technologie, Milieu, flora, fauna, Politiek & Maatschappij

Toen Fukushima nog heel was...Het zijn weer gouden tijden voor de deskundologen.
Dankzij Japan en dankzij Libië.
Ze zijn dezer dagen niet van de buis te branden.
Soms, nee, niet soms, mééstal vraag ik mij af of ze er wel écht zoveel verstand van hebben als ze pretenderen.

Misschien hebben sommigen vlak voor de uitzending nog eventjes snel de Wikipedia doorgenomen om te kijken hoe het ook alweer zat met die kernreactoren, die tsunami's, die Japanners en die Khadaffi (Kadhafi, Kaddafi, Khaddafi, Qadhafi, Gaddafi of Gadaffi, dat verschilt per deskundige).

We zagen de paddenstoelwolken al boven Fukushima opstijgen.

Opvallend was bijvoorbeeld het verhaal over de kernreactoren.
Toen de problemen pas bekend waren werd ons verteld dat een 'melt-down' een kernramp zou betekenen. We zagen in gedachten de paddenstoelwolken al boven Fukushima opstijgen.

Een dag later ontdekten de deskundologen dat er nog een betonnen bak onder de reactor zat, waarin de gesmolten kernblubber zou worden opgevangen. 'Halleluja, niks aan de handa' dus, zou Reve hebben gezegd.

Maar ja, toen kwam die stoom. En die ging reageren met de wand van het reactorvat, waardoor de stoom veranderde in waterstofgas. Die explodeerde en blies het dak van de centrales. Niet één keer, bij wijze van ongelukkig toeval, maar bij meerdere reactoren.

Daar hadden we de deskundologen vooraf niet over gehoord.
Zelfs Diederik Samsom niet, die het grote publiek toch maar mooi versteld deed staan met zijn hooggeleerde achtergrond als kernfysicus! Die mega-dure opleiding blijkt die jongen gewoon verspild te hebben aan Greenpeace en de PvdA (zal menig rechtsmensch hebben gemopperd)!

Maar goed, die waterstofontploffingen kwamen voor de deskundologen op tv waarschijnlijk als een complete verrassing. Die stonden (nog) niet in de Wikipedia. Grappig is ook dat er nu steeds allerlei verschillende kleuren rook uit die centrales komen. Voor de deskundologen is dat een mooie nieuwe uitdaging om die als hooggeleerde orakels allemaal te mogen duiden.

Borssele in ZeelandVoorstanders van kernenergie zullen over een tijdje, wanneer de problemen in Japan weer enigszins 'onder controle' zijn (lees: uit het nieuws verdwenen), opwerpen dat de situatie daar 'onvergelijkbaar' was met die in Nederland.
Hier kan niets gebeuren. Hier is alles veilig.
In Nederland zijn er immers geen aardbevingen en tsunami's.
Nederland kan dus ook niet onder water lopen.
We hebben een minimale hoeveelheid kernafval.
En die ligt voor de komende honderdduizend jaar volkomen veilig opgeslagen onder een dekzeiltje op een industrieterrein bij Vlissingen.
Het risico van een terroristische aanslag op Borssele is statistisch verwaarloosbaar.
Tenminste, zolang die Samsom en zijn vriendjes hun mond daarover houden natuurlijk.

Tags: