Vrijheid

Zondag 07 Maart 2010 in categorie Elders gepubliceerd

Deze maand is het thema van about:blank: 'Vrijheid'. Het moment is echter niet zo handig gekozen. Want na een week verkiezingsretoriek door de Partij voor de Vrijheid is dit begrip bij mij totaal geherdefinieerd. Vrijheid is tegenwoordig het verbieden van hoofddoeken en het standrechtelijk toepassen van knieschoten door straatcommando's. Vrijheid is voor de PVV wat democratie is voor de president van Wit-Rusland.

'Vrijheid is een geesteshouding, geen vrijgeleide' leert ons Jiddu Krishnamurti. Gelul uit de jaren 70 natuurlijk. Veel te moeilijk. Veel te diepzinnig. Kunnen we tegenwoordig niet mee uit de voeten.
Ja, de redactie van dit medium wil het natuurlijk over 'vrijheid' hebben vanwege al die bloggers die her en der in de wereld worden opgesloten. Geen idee hoe dat precies zit. Ver van mijn bed. Ze zullen wel te kritisch schrijven of zo. Na een week indoctrinatie door het duo Wilders en Fritsma ben ik geneigd te zeggen: héél goed! Moeten we hier in Nederland ook doen! Opsluiten die gasten. Scheelt een hoop flauwekul. Er wordt wat áfgeraaskald in het Nederlandse blogwezen. Moeten die mensen trouwens niet werken? We moeten de bloggificering van de samenleving tegengaan. Straks bestaat dit land alleen nog maar uit bloggers en twitteraars!

Vrijheid is in Nederland trouwens ook maar een hoop schijn. Een sprookje waarin de elite in Den Haag ons wil laten geloven.
'Dit is een vrij land, zolang je maar niet aan die ketting trekt waaraan je bent vastgebonden.'
Geen citaat van Kirshnamurti, maar van de grote goeroe uit de Amsterdamse Pijp, wijlen mijn grootvader, een hardwerkende meubelmaker.

Nederland is zo'n beetje het land met de meeste regels ter wereld. Een Chinees kan gewoon een geitenhok achterin z'n tuin bouwen als hij dat wil. Hier moet je daarvoor minstens 14 vergunningen hebben en een milieu-effectrapportage. En als de overheid het betreffende lapje grond ineens nodig heeft voor een megaproject, gebeurt in beide landen precies hetzelfde: ze pikken het gewoon in. Nee, die zogenaamde vrijheid van ons wordt zwaar overschat.

Ik was de afgelopen week al zo ver geïndoctrineerd dat ik op het punt stond me heel onbezonnen bij de PVV aan te sluiten. Ik werd daarvan net op tijd weerhouden door de televisiebeelden van feestvierende PVV-aanhangers. Want laten we wél wezen, de meeste PVV-koppen hebben tóch iets, ja hoe zeg je dat, iets genetisch afwijkends lijkt het wel. Er klopt iets niet aan. Daar wil je dus niet bij horen.
Vroeger mocht je dat niet zeggen, maar tegenwoordig is het vrijheid van meningsuiting, dus moeten we het maar gewoon vaststellen.
Neem nou de uitstraling van die Sietse Fritsma. Dat is volgens mij een poelier die stiekem achterin de winkel z'n eigen dooie kippen staat te neuken. Onderwijl Twittert hij met die voortdurend vochtige grijns op z'n tronie naar al zijn volgers: 'Hey, i've been having better sex and longer with this here.'

Nee, vrijheid in Nederland is al lang niet meer wat het geweest is. Die bloggers in Iran, Egypte of weet-ik-veel moeten dus niet zeiken. Vrijheid is maar een heel betrekkelijk begrip. In die landen kun je tenminste nog met goed fatsoen en onbelast een hoofddoekje dragen. Daar worden leipo's als Fritsma en Wilders nog gewoon als afschrikwekkend voorbeeld aan hun voeten in een lantaarnpaal gehesen door de straatcommando's.

Hè, héérlijk toch, die vrijheid van meningsuiting!
Je kunt zo lekker al je ongenoegen in één keer eruit gooien.
Het is bijna verslavend.
Maar laat ik me niet laten meeslepen door de waan van de dag. Zo kan ie wel weer.
Wees gerust, volgende maand denk ik er vast wel weer iets genuanceerder over.

Tags: