Kiezersbedrog

Vrijdag 05 Juni 2009 in categorie Politiek & Maatschappij

Geert WildersDe verkiezingen van gisteren gingen natuurlijk helemaal niet over Europa. Althans, voor de mensen die de PVV aan vier zetels hielpen. Voor hen gingen de verkiezingen over onvrede. Maar aan die onvrede zal de PVV ook in het Europese parlement geen eind kunnen maken. Zeker wanneer de partij zich -zoals nu lijkt- niet wil aansluiten bij een groep, zal ze geen deuk in een pakje boter kunnen slaan.

Voor de PVV begint het feest pas echt bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. En bij de landelijke verkiezingen. Ook die verkiezingen zullen allemaal nog steeds over onvrede gaan. Onvrede over de thema's die Geert Wilders en zijn kompanen met graagte exploiteren: de regenten in Den Haag, de oude politiek, de islam, de criminaliteit, de allochtonen en het onderlinge verband daartussen.

De andere partijen hebben er nauwelijks een afdoende weerwoord op. Want het weerwoord moet altijd genuanceerd zijn, voornamelijk door alle wetten en regels waarmee dit land tot in de kleinste kiertjes is dichtgekit. Wilders heeft daar in de verkiezingsretoriek geen boodschap aan. Voor hem bestaat er geen buitenspelregel, gewoon doorlopen en scoren.

Allemaal koren op de molen van populistische partijen

Voor het oog van de kiezer worden misstanden in dit land onvoldoende krachtdadig aangepakt. Daarin hebben die kiezers dikwijls gelijk. De kiezer ziet in Opsporing Verzocht de ene na de andere dader voorbijkomen met 'een Noord-Afrikaans' of 'vermoedelijk Antilliaans' uiterlijk. Hun indruk dat veel Marokkaanse en Antilliaanse jongeren zich bij herhaling schuldig maken aan ernstige delicten wordt bevestigd door onderzoek.

Diezelfde kiezer ziet ook een politieke elite die zichzelf in het binnenlands bestuur de baantjes toebedeelt, uiteraard voorzien van een riant salaris. Zoals commissarisen der Koningin met tientallen nevenfuncties. Falende bestuurders die toch telkens weer elders opduiken. Uitgerangeerde politici die tot burgemeester worden benoemd. Managers van (semi- )publieke instellingen die er niks van bakken maar toch een mega-salaris toucheren. Allemaal koren op de molen van populistische partijen.

Schouders ophalen
En dan de islam hè, ook zo'n bedreiging. Islam is in Nederland min of meer synoniem met criminaliteit van Marokkaanse jongeren, terrorisme, middeleeuwse imams, hoofddoekjes en de moord op Theo van Gogh. Dit komt het populisme goed van pas, want de onvrede is daarmee handig onder één gemeenschappelijke noemer te brengen. Zonder dit negatieve beeld zou Nederland zijn schouders hebben opgehaald over de islam. Er zijn immers ook hele horden Surinaamse en Iraanse moslims en daar hoor je nooit wat over.

Dwarsliggen

Wanneer Wilders ook de volgende verkiezingen wint, zal eindelijk de daad bij al zijn grote woorden gevoegd moeten worden.
Die hele islam is voor hem geen probleem natuurlijk, hij perkt gewoon de vrijheid van godsdienst in. Dat is althans de bedoeling.
Het christelijk deel der natie gaat vervolgens als één man dwarsliggen. Gaat niet door dus.
Criminele Marokkaanse jongeren neemt hij hun Nederlandse paspoort af en stuurt ze terug naar Marokko. Ook dat is althans de bedoeling.
Ferme taal, maar hij ligt direct in de clinch met de grondwet, internationale verdragen en de mensenrechten. Want de meeste ettertjes zijn hier geboren. Alweer bakzeil gehaald.
Dan maar de Haagse elite aanpakken. Dat is ook nog niet zo simpel, want behalve door de Haagse politiek, wordt Nederland voor een belangrijk deel geregeerd door een 'old boys network'. En dat is bepaald niet de 'linkse kerk' waar hij altijd zo graag de schuld aan geeft.
Kortom, het grootste deel van het verkiezingsprogramma van de PVV kan bij voorbaat door de plee.

Makkelijke doelen
Uiteindelijk zal blijken dat van de 'keiharde aanpak' dus weinig overblijft. Politiek en bestuurlijk Nederland is een rijstebrijberg. Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, zei Willem Elsschot al.
In plaats daarvan richt een eventueel Kabinet Wilders straks zijn pijlen op de gebruikelijke makkelijke doelen, zoals de zorg, de subsidies en de uitkeringen. En verder blijft alles bij het oude.
Kiezersbedrog, dat is het.

Tags: