Amsterdam is niet te redden

Maandag 22 Februari 2010 in categorie Amsterdam Centraal

Foto: Thomas SchlijperIk kan u nu al zeggen dat het geen enkele zin heeft om op de anti-metropartij 'Red Amsterdam' te gaan stemmen. De Noord-Zuidlijn wordt namelijk gewoon afgebouwd. Pas als het halve Damrak inclusief de Bijenkorf instort gaat men zich misschien eens achter de oren krabben. Maar ook dan zal er vast wel weer een commissie komen die de verdere risico's beheersbaar acht. Het gaat immers niet alleen om de Noord-Zuidlijn, maar tevens om andere grote belangen en plannen.
Ga maar na. Waar gaat de Noord-Zuidlijn uiteindelijk naartoe? Naar de RAI. Waar ligt de RAI? Inderdaad, bij de toekomstige Zuidas. Als daar geen metroverbinding is wordt dit project nog veel minder interessant voor de investeerders dan het kennelijk nu al is.

Prestige speelt eveneens een doorslaggevende rol

Prestige speelt eveneens een doorslaggevende rol. Sommige ambitieuze Amsterdammers willen de Olympische Spelen van 2028 en het WK Voetbal in 2018. Geen denken aan dat die evenementen (gedeeltelijk) aan Amsterdam worden toegewezen als men hier niet eens in staat blijkt om een metro aan te leggen. Iets waar ze in China bijvoorbeeld slechts een paar jaar over doen.

Gek genoeg spreken partijen zich blijkbaar niet uit over megaprojecten als de Zuidas, het WK Voetbal of de Olympische Spelen. In zowel Stemwijzer als Kieskompas komen Zuidas, WK en Olympische Spelen tenminste niet aan de orde. Alleen de Stemwijzer komt met iets vaags als 'Amsterdam moet veel meer topsportevenementen binnenhalen'.

Ik concludeer daar maar uit dat er in de partijprogramma's niets concreets staat over de genoemde projecten. Politiek logisch, want anders kun je daarop worden afgerekend en heb je als partij geen enkele armslag meer. Bovendien zullen ze stiekem van mening zijn dat je dergelijke beslissingen niet aan het gewone volk moet overlaten. Dan komt er nooit wat van de grond, nietwaar?
Ik durf te gokken dat destijds de ambitie tot de aanleg van de Noord-Zuidlijn ook in geen enkel verkiezingsprogramma heeft gestaan.

Tot slot nog eventjes terug naar Red Amsterdam. Alle 27 punten in het verkiezingsprogramma beginnen met red dit of red dat, behalve uitgerekend dat punt (22) over de Zuidas. Daar staat een vaag verhaal. Ook is nergens een standpunt te vinden over de organisatie van de grote internationale sportevenementen. Zelfs niet bij 'Red de sport en de recreatie'. Toch zal op deze grote onderwerpen in de komende raadsperiode beleid worden ontwikkeld, zullen er verdere plannen worden gemaakt, beslissingen worden genomen, zal er geld aan eventuele voorbereidingen worden uitgegeven.
Wanneer je als partij zo nodig Amsterdam moet gaan redden, pak die punten dan óók even mee!

Ikzelf ben voorstander van het afbouwen van de Noord-Zuidlijn. Dan kunnen we straks tenminste een beetje makkelijk naar de Huishoudbeurs en de Miljonair Fair. Of naar de kelder.

Tags: