« Denkbeeld 1 | Home | Weesp »

 

Middelbare mannen

Maandag 09 Februari 2009 in categorie Flashback verhalen

Vorige week was er slecht nieuws voor treintjesliefhebbers. Modelbouwer Märklin is namelijk failliet. Dat komt niet zozeer door de kredietcrisis, maar door het gebrek aan belangstelling bij de jeugd van tegenwoordig. Onderzoek heeft uitgewezen dat er voornamelijk nog door middelbare mannen met treintjes wordt gespeeld. Daar hoor ik overigens niet bij, voor alle duidelijkheid. Wel bij de middelbaren, maar niet bij de treintjesfanaten.

Het middelbaremannenbeeld wordt trouwens tegengesproken door de kleine Nederlandse vestiging van Märklin, die buiten het faillissement valt.
Ergens diep in de berging heb ik ook nog een doos met een paar meter rails en wisseltjes liggen, moet ik bekennen. Die zijn niet van het Märklin, maar van Trix, een ander bekend merk uit die jaren. Trix schijnt later overgenomen te zijn door Märklin, dus dat merk staat waarschijnlijk eveneens op de tocht.
Wat is er toch met de jeugd aan de hand?
Het voornaamste verschil tussen beide merken was, dat Märklin op wisselstroom reed en Trix op gelijkstroom. Bovendien had Trix een 'middenrail', waardoor er twee locomotieven tegelijk en onafhankelijk van elkaar op een baan konden rijden. Niet dat dit voor mij iets uitmaakte, want ik had maar één locomotiefje. Modeltreinen waren duur. En dus kon er op mijn verjaardag na lang zeuren hooguit een beginnerssetje af, bestaande uit een zielig rondje rails en een simpel locomotiefje met twee wagonnetjes. Er zat zelfs geen transformator bij, maar gewoon een batterijhouder.

Later heb ik nog wel wat geïnvesteerd in het spoor en ook nog wat van een vriend gekregen, maar echt een bloeiende hobby is het nooit geworden. Een oom van mij had daarentegen op zolder een gigantisch emplacement, met elektrisch bedienbare wissels en al. Maar die oom woonde dan ook in een grachtenpand. Als kind heb ik daar één keer kwijlend naar mogen kijken. Aankomen niet.
Het was dezelfde oom die zich bij ons op 5 december altijd voor Sinterklaas uitgaf. Zo te zien heeft hij de duurste cadeaus voor zichzelf gehouden.

Naar de reden dat jongeren niet meer warmlopen voor modeltreinen kan ik alleen maar gissen. Misschien zijn computerspellen goedkoper en makkelijker in gebruik. Het is tenslotte een heel gedoe om elke keer weer zo'n baan uit te leggen.
Of mogelijk is in het eerder genoemde onderzoek de Legotrein niet meegenomen.
Ouderwets is het allemaal ook niet, want het modelspoor is met z'n tijd meegegaan. Bij de HCC bestaat een speciale gebruikersgroep van treintjesgekken, waardoor de hele dienstregeling tegenwoordig computergestuurd verloopt.
Wat is er toch met de jeugd aan de hand? En met hun vaders? Vroeger gaven vaders hun zonen zelfs Märklin om er zelf mee te kunnen spelen!
Ja, behalve de mijne natuurlijk weer.
Vooralsnog houd ik het er maar op dat Märklin simpelweg te weinig reclame voor zichzelf heeft gemaakt.

Het zou toch verschrikkelijk zijn als deze mooie hobby in de vergetelheid raakte, dat er straks geen nieuwe modellen meer te krijgen zijn!
Dat loopt uit op een regelrechte treinramp. Denk je eens in: al die middelbare mannen die zich uit wanhoop voor hun eigen treintjes werpen!
Nee, dit cultuurgoed moet behouden blijven. Desnoods met staatssteun. De modeltrein heeft nu eenmaal een fascinerende uitstraling.
Misschien ga ik die doos nog wel eens tevoorschijn halen...

Tags: