Vuilnisviespeuken

Zondag 24 Augustus 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Amsterdam Zuid-Oost - Opvallend nieuws was laatst het bericht dat stadsdeel Zuid-Oost verborgen camera's gaat inzetten om viespeuken te betrappen. Daaronder verstaat men in dit geval geen pedofielen of potloodventers, maar asocialen die hun vuilnis dumpen op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Vuilnisviespeuken dus. In Zuid-Oost wonen blijkbaar veel milieucriminelen die hun doorgezakte bankstellen, dichtgeschimmelde koelkasten en afgedankte buitenvrouwen maar gewoon van acht hoog van de galerij flikkeren.
Stadsdeelwethouder Emile Jaensch is al die smeerpijperij nu helemaal zat, Zuid-Oost mag niet het Napels van het Noorden worden. En dus wordt ook hier de techniek uit de kast gerukt die ons de afgelopen jaren al zoveel goede diensten heeft bewezen: de verborgen camera. Binnen afzienbare tijd kunnen wij dus in Zuid-Oost heftige taferelen verwachten in de strijd tegen het illegale afval!
Elke inwoner moet met een bivakmuts op zijn vuilnis buiten zetten
Allereerst zal elke inwoner van het stadsdeel voortaan gedwongen zijn met een bivakmuts op zijn vuilnis buiten te zetten. Want ook al gebeurt dat netjes volgens de regels, u kent de overheid: als eenmaal de grote vissen gevangen zijn, gaat men op de kleintjes letten. En dus hoef je straks maar een ongewassen jampotje mét deksel in de glasbak te gooien en je bent er gloeiend bij! Vijftig euro boete!

Ook zie ik al zwaarbewapende teams van de Bijzondere Bijstands Eenheid over de galerijen rennen, deuren inbeuken (politie! politie!) om de zwerfvuilmaffia met veel machtsvertoon in te rekenen. Er komt een speciale website met foto's van gezochte verdachten (www.viespeukengezocht.nl). Ongetwijfeld zal het stadsdeelbestuur binnenkort tevens overwegen om zogeheten 'lok-containers' in te zetten.

Het kan natuurlijk ook anders en eenvoudiger: niets doen. Laat het vuil zich maar ophopen tot drie hoog Kikkenstein. Dwing vervolgens de boosdoeners te verhuizen naar de onderste verdiepingen. Dan zitten ze nog tot in lengte van jaren tegen hun eigen afgebladderde dressoir aan te kijken en iets naar buiten gooien lukt niet meer. Dat zal ze leren.

Nog enige andere praktische voorstellen mijnerzijds: verhoog de boete van vijftig naar vijfhonderd euro. Dan kunnen alleen de rijken zich nog permitteren hun meubilair op straat te kieperen en vinden we tenminste nog eens wat beters langs de weg dan die zooi van Leen Bakker. Neem van mij aan: een afgeschreven Jan des Bouvrie bankstelletje met slechts een paar druppeltjes kattenkots erop verdwijnt binnen het uur vanzelf, daar hoeft geen stadsreiniging aan te pas te komen.

Verder: Ikea moet weg uit Zuid-Oost. Woonboulevard Villa Arena is eveneens te dichtbij. Dergelijke vestigingen geven nu eenmaal een verkeerd signaal af naar de omgeving. Het moet de mensen niet te gemakkelijk worden gemaakt om elk jaar het interieur te vernieuwen en de na drie maanden al doorbuigende Billy-boekenkasten naast de container te dumpen. Zo creëer je meer afval dan nodig is.
Op ze minst mogen wij verwachten dat al deze meubelboeren een verwijderingsbijdrage gaan heffen.

Nou, dat was het wel zo'n beetje, denk ik. Had iemand nog iets over de privacy van de viespeuken of zullen we die deze keer maar laten zitten?
Volgende keer misschien: verborgen camera's op de wc. Want daar wordt ook een heleboel illegaal spul doorheen gespoeld, naar het schijnt.
Of doen ze dat niet in Zuid-Oost, doortrekken? Hangen ze de bibs gewoon even buiten de galerij?
(Ja, ik weet het niet, ik woon er niet, maar je hoort zulke rare berichten de laatste tijd...)

Tags: