Nabeschouwing

Zaterdag 21 Juni 2008 in categorie Sport

Voorbeschouwing en nabeschouwing. Die woorden hoor je veel in deze weken. Het is maar goed dat er niet ook een onderbeschouwing, een bovenbeschouwing en een naastbeschouwing bestaat. Hoewel ze daar bij het voetballen hun hand niet voor zouden omdraaien. Maar dan gaat het denk ik teveel in de papieren lopen, met dure deskundigen als Johan Cruijff, Mario Been en Danny Blind erbij. Ik vraag me bij die laatste trouwens altijd af wat er voor iemand met zo'n achternaam nog te beschouwen valt.
Inderdaad, u heeft gelijk: flauw inkoppertje.

Eigenaardig dat die voor- en nabeschouwingen bij het voetbal pas echt tot volle bloei komen. Bij andere sporten voor het massapubliek doen ze daar ook wel aan geloof ik, maar dan blijft het allemaal toch iets ingetogener. Waarschijnlijk is voetbal de ouwehoer- en borreltafelsport bij uitstek. En iedereen heeft er verstand van, dat scheelt.
Dat blijkt ook wel bij de uitgenodigde gasten bij zo'n beschouwing. Dat zijn vaak cabaretiers, zangers, schrijvers, presentatoren of andere bekende Nederlanders. Maar zelfs die gasten kunnen moeiteloos het complete curriculum vitae van zo'n voetballer ophoesten.
Ik vind dat knap.
Verspilling van hersencapaciteit
Maar ook wel een beetje verspilling van hersencapaciteit, als ik eerlijk mag zijn. Want hoeveel Franse woordjes hadden er wel niet in die ruimte gepast, om maar een voorbeeld te noemen. Of biologische scharrelvleesrecepten. Of de laagste prijzen in drie verschillende supermarkten, de aandelenkoersen, het verloop van onze economie, de belastingwetgeving, de plaatselijke politieverordening desnoods.
Kijk, want dáár heb je het hele jaar wat aan! Niet alleen maar tijdens die paar weken van zo'n EK.

Eigenlijk zouden we dat voor- en nabeschouwen ook in het dagelijks leven veel vaker moeten doen. Ik stel me zo voor dat het bijvoorbeeld iemands seksleven behoorlijk kan verbeteren en verdiepen. Ja, je hebt natuurlijk zoiets als voorspel en naspel, maar u weet net zo goed als ik dat een pittige voor- en nabeschouwing er juist voor zorgt dat dat er niet bij inschiet.
Voor- en naspel... Zou dat ook niet iets voor het voetbal zijn? Want na vanavond valt er weinig meer na te genieten.

Tags: