Vergeten medeburgers

Woensdag 04 Juni 2008 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Ik schreef een stukje op website Amsterdam Centraal over 'artists impressions' in het Amsterdamse Centraal Station. Dat zijn ze namelijk grondig aan het vernieuwen en op die artist-dingen laten ze alvast zien hoe mooi en fijn het allemaal straks gaat zijn.
Ze hangen in groot formaat op het station en ook op een website van de Amsterdamse Dienst Infrastructuur zijn ze te bekijken.

Nu is er iets raars met de betreffende 'artist-impressions': alle personen op de tekening zijn blank. Geen Surinamer, Antilliaan, Turk of Marokkaan te bekennen in ons glorieuze nieuwe station. En dat terwijl toch één derde van de Amsterdammers statistisch te boek staat als 'niet-Westerse allochtoon'. Hier klopte dus iets niet.
'Lekker belangrijk, boeie!'
Dit saillante detail was mij niet zelf opgevallen, ik werd erop geattendeerd door een lezer. Ik had mijn schouders erover op kunnen halen, maar ach, het is toch weer brandstof voor een stukje.
Maar dan de reacties die je dan binnen krijgt! Ze zijn samen te vatten onder de kreet: 'Lekker belangrijk, boeie!'
Tot dusver kan de autochtone Amsterdammer er dus niet wakker van liggen.

Dit zette mij aan het denken. Want hoe zou men hebben gereageerd als op de 'artist impression' alleen maar negers of Marokkaanse medeburgers waren afgebeeld, inclusief rotjongetjes met capuchon?
Dan zou Amsterdam te klein zijn geweest. Een spoeddebat in de gemeenteraad zou dan onvermijdelijk zijn.

Voor mij leidt het tot de pijnlijke conclusie dat als je diep in het hart van de autochtone Amsterdammers kijkt (en alle andere Nederlanders), zij het liefst die hele multiculturele samenleving over de grens zouden kieperen.
Ze geven het niet al te openlijk toe. In plaats daarvan stemmen ze stiekem op Wilders of Verdonk en wrijven zich op diverse fora nog eens lekker over de onderbuik.

Tags: