Terug uit Tromsø

Dinsdag 19 Februari 2008 in categorie Op reis

De afgelopen vijf dagen verbleef ik in Tromsø. Deze stad ligt 300 kilometer boven de poolcirkel, in het uiterste noorden van Noorwegen. Nou, ik kan u zeggen, daar word je wel even geconfronteerd met de bekrompenheden van je eigen stad. Maken ze zich in Amsterdam druk over de maximaal toegestane breedte van de terrassen, in Tromsø is gewoon de natuur de baas. Als er al een overijverige bestuurder zou zijn die iets tot op de centimeter nauwkeurig wil afbakenen, doet een flink pak sneeuw zo'n plan direct de das om. De nachtelijke sneeuwschuiver gooit er vervolgens nog een schepje bovenop.

Het is altijd bijzonder interessant om te zien wanneer de mens zich moet aanpassen aan de natuur en niet andersom. Het leert ons nederigheid. In Tromsø is het koud, in de winter is het er vrijwel de hele dag donker, het regent of sneeuwt er bijna voortdurend.
Dit gebied heeft sneeuw nodig om het nog een beetje leuk te houden. Want de bergen zijn zwart, het water is zwart en de lucht is hooguit grijs. De bomen op de hellingen ontgroeien het sprietjesstadium niet. De natuur is van een meedogenloze schoonheid. Alles waarschuwt dat je hier beter niet kunt zijn, maar oefent ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.
De menukaart staat vol beschermde diersoorten...
In Noorwegen hebben ze meer milieu dan bij ons. Misschien dat ze er daarom wat minder zuinig mee omgaan. De menukaart in het restaurant staat vol beschermde diersoorten. Ik heb al walvis- en rendierbiefstuk gegeten. Vooral die walvis moet je toch even geproefd hebben voordat hij in het kader van 'wetenschappelijk onderzoek' volledig uitgestorven is. En ook een zeehond is hier geloof ik z'n leven niet zeker.

Maar goed, ik ben weer thuis. In Amsterdam. Ik ga maar eens klagen over die los liggende stoeptegel bij ons voor de deur...

Tags: