Buma/Stemra in de fout

Woensdag 13 Februari 2008 in categorie Geldkwesties, Ergernis, Woede of Frustratie, Media

Verboden ToegangOp diverse weblogs is er de afgelopen weken al melding van gemaakt: de Buma/Stemra heeft de jacht geopend op weblogs die muziek aanbieden waarop auteursrecht rust. De Buma/Stemra wil in dat geval graag even vangen.
Ik was al bang dat ze mij vergeten waren! Maar gelukkig, gisteren kreeg ik toch eindelijk het lang verwachte emailtje van ene Jeroen Jordans waarin hij het volgende meedeelde:

'Op uw website hebben wij geconstateerd dat daar mogelijk muziekwerken op zijn geplaatst welke (beschermde) muziekwerken bevatten. Vooralsnog is het ons niet bekend dat u daarvoor de desbetreffende auteursrechtelijke toestemming heeft verkregen voor het plaatsen ervan op uw website.'

Let hierbij vooral op het vrijblijvende woordje mogelijk. Want bij de Buma/Stemra zijn ze 'mogelijk' te belazerd om de zaak af te luisteren, en slaan ze 'mogelijk' heel gemakzuchtig direct aan op de extensie '.mp3' in een bestandsnaam.
Buma/Stemra heeft alle weblogs een standaard mail gestuurd. Dat is feitelijk spam en volgens mij in Nederland verboden. Als ze lastig blijven ga ik ze aangeven bij de anti-spam autoriteiten.

De Buma blijft hier lekker van af!

Ik had me echt verheugd op die email van Jeroen, er zelfs vurig op gehoopt. Want na het lezen van de berichten op andere weblogs had ik het voorgevoel dat Jeroen bij Verbal Jam wel eens gigantisch kon gaan blunderen. En ja hoor, gisteren was het dan eindelijk zo ver! Jeroen van Buma tot Stemra dacht met eurotekens in de ogen bij mij wel even in de kassa te kunnen graaien.

Jammer Jeroen, lekker mis, alle producties (zie Mediatheek) op Verbal Jam zijn gemaakt door mijzelf. De gesproken teksten, de achtergrondmuziek, de beelden, alles.
Uiteraard heb ik daar zelf het volledige auteursrecht op en Buma/Stemra blijft daar dus mooi met z'n lange graaivingers van af.

Natuurlijk heeft de Buma/Stemra het recht om na te gaan of anderen de auteurswet overtreden en zo nodig geld te incasseren namens de rechthebbenden. Of dat geld allemaal wel zo eerlijk wordt verdeeld is een tweede, maar dat is een andere discussie.

Waar ik echter heel veel bezwaar tegen heb is dat de Buma/Stemra mij op voorhand aanmerkt als een overtreder van de auteurswet en zich daarbij heel laf indekt met dat woordje 'mogelijk'.

Dit is gewoon criminalisering van een respectabel weblog. Ik neem dit hoog op. Dat moet wel, want ik had mij er immers op verheugd en dan kan ik de zaak niet afdoen met een achteloos schouderophalen.
Ik ben dus echt ziedend, diep gegriefd, gekrenkt, aangetast in mijn goede naam. Wilders zou zeggen: het is abject en infaam! Dat zoiets mogelijk is in Nederland! Het moet toch niet gekker worden!

Inmiddels ben ik in blijde afwachting van Jeroens nederige excuses.

Update 18:00 uur: 'Bumabrief moet worden gezien als service', zegt de Buma/Stemra in een artikel over onder meer Verbal Jam op Nu.nl.
De private organisatie trekt meteen de veel te grote broek aan: "Zie het als een herinnering van de Belastingdienst om aangifte te doen terwijl je weet dat je dat jaarlijks moet doen."
Dat is dan de volgende misleidende miskleun: De Buma/Stemra mag zich niet dezelfde status aanmeten als de Belastingdienst.
Bovendien ligt de bewijslast voor auteursrechtschending bij de Buma/Stemra en niet bij de weblogger.

Maar de organisatie is inmiddels door dolle heen: "Als een weblog-eigenaar denkt dat hij ten onrechte zo'n e-mail ontvangt moet hij contact met ons opnemen, dan nemen we samen door wat er aan de hand is."

Volharden dus in lamlendige gemakzuchtigheid door het initiatief om te draaien.
Mag ik zo vrij zijn om een geheel rechtenvrije middelvinger naar de Buma/Stemra op te steken?Andere weblogs en websites over dit onderwerp:

Het lijstje berichten dat Araglin verzamelde:

Tags: