Merkwaardige conclusie...

Donderdag 24 Januari 2008 in categorie Politiek & Maatschappij

De opkomst van het burgemeestersreferendum in Eindhoven was maar 24 procent. Dat is te laag om het serieus te nemen. Maar onze minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst trekt hieruit wel een heel merkwaardige conclusie: de burger loopt er kennelijk niet warm voor en daarom moeten we maar niet doorgaan met die gekozen burgemeester.

Nee, natuurlijk loopt die burger niet warm voor referenda waarin je alleen maar PvdA-burgemeesters kunt kiezen! Dat was in Utrecht ook al zo.
Kiezers die normaal op andere partijen stemmen nemen dus niet de moeite om te komen opdraven. Dat moet een minister toch ook zélf kunnen bedenken. Laat alle partijen in de raad een eigen kandidaat stellen en zo'n referendum loopt ineens een stuk beter. Los daarvan lijkt het me helemaal geen lolletje om burgemeester van Eindhoven te moeten zijn.
Het is zo'n stad die je bij dagtochtjes altijd overslaat. Daar kom je alleen als het niet anders kan. Eindhoven is min of meer opgericht door Philips, dus daar mankeert altijd wat aan. Na Lelystad is het misschien wel de meest deprimerende gemeente van Nederland. Hun cultuurgoed bestaat uit een DAF-museum, PSV en twee standbeelden van Anton en Frits Philips. Een plaats op de Wereld Erfgoed lijst van de Unesco zit er bij lange na niet in.

Dat moet je zo'n kandidaat allemaal niet aandoen. Alleen al uit mededogen zou ik bij zo'n referendum dus thuisblijven. Maar dat zeg ik als Amsterdammer en daarom zijn deze uitspraken waarschijnlijk even merkwaardig als die van Guusje ter Horst.

Tags: