Amsterdam kiest burgemeester

Dinsdag 08 Maart 2005 in categorie Baanbrekende denkbeelden

In Amsterdam kunnen wij niet wachten tot het eindeloos gesteggel op regeringsniveau over de gekozen burgemeester is afgelopen. Wij gaan dat heel anders aanpakken. En wel op een manier waarbij de politiek meteen een stuk dichter bij het volk staat. Daarom doen wij het aldus: op de lokale dorpsomroep AT5 organiseren wij een kwis.
De formule daarvoor jatten we van 'De Grootmeesters'. Onze plaatselijke Paul Witteman, Felix Rottenberg, gaat hem leiden. We doen het alleen wél wat strenger en moeilijker.

De Amsterdamse grachtengordelintelligentsia gaat de vragen verzinnen. De eerste opgave zal dan ook luiden:
"Hoe spel je 'grachtengordelintelligentsia' en wat is daarvan de scrabbelwoordwaarde?" Voor het spellen krijgen ze drie seconden de tijd.
Hierbij blijkt al direct het voordeel van deze 'Amsterdamse methode', want populistische morsige marktkooplieden als het huidige raadslid Henk Bakker (Leefbaar Amsterdam) vallen dan direct af.

Daarna komen de meer persoonlijke vragen. Zoals: "Waar moet ik zijn voor een heroïnehoertje nu de tippelzone Theemsweg gesloten is?" Wie het antwoord goed heeft zit fout en valt af. We zijn onverbiddelijk, anders zijn we straks weer terug bij af bij Oudkerk. Felix Rottenberg haalt echter stiekem zijn notitieboekje tevoorschijn.

Ik ga niet alle vragen verklappen uiteraard, dus daarom meteen door naar de meesterproef. Hierbij wordt het uiterste gevergd van de leidinggevende capaciteiten. De redactie heeft voor de kandidaten het ultieme doomscenario verzonnen. Het speelt zich af in de toekomst. Binnen een tijdsbestek van 24 uur vinden verschillende rampen plaats.

Het IJ loopt leeg in de tunnels van de Noord-Zuidlijn. Op klaarlichte dag wordt de Nachtwacht geroofd. De bewakers hadden begrepen dat ze er alleen 's nachts op hoefden te letten. Alle hulpdiensten bevinden zich bij een crisisoefening in de ArenA ('besloten evenement') en denken dat ze in de zeik worden genomen.
Ontevreden studenten bezetten voor de zestiende keer het Maagdenhuis en vragen zich een week lang verontrust af waar de ME blijft.

Een extra complicerende factor is dat de burgemeester zich die dag in Den Haag bevindt. Daar moet hij zich bij een parlementaire enquête verantwoorden voor de miljarden kostenoverschrijding bij het megalomane Zuidas project. Als hij zich naar het Amsterdamse crisiscentrum wil haasten blijkt hij een wielklem te hebben.
Mohammed B. ontsnapt uit de gevangenis. Hij heeft namelijk al die jaren geen mond opengedaan, ook niet om te eten en dus kan hij inmiddels gewoon tussen de tralies door naarbuiten lopen.
Het standbeeld van André Hazes in de Jordaan plengt tranen van bloed. Er dreigt een bedevaartsoort.
De regering vlucht naar Engeland.
De burgemeester staat er alleen voor.

En dan nu: sms-en maar!

Tags: