De ultieme vergelding

Zaterdag 03 November 2007 in categorie Criminaliteit en recht

De hoofddaders van de aanslagen in Madrid werden de afgelopen week elk veroordeeld tot 42.922 jaar en 42.924 jaar gevangenisstraf.
Dit zijn altijd intrigerende berichten. Berichten die meer vragen oproepen dan dat zij antwoorden verschaffen. Bijvoorbeeld de vraag hoe men tot deze strafmaat komt. Is daar een handige tabel voor? Waarop baseert men die twee jaar verschil tussen de ene en de andere? 'En is dit met aftrek van voorarrest?', vragen sommigen zich al af.
Bij de aanslagen in Madrid zijn 191 mensen omgekomen. Per dode kan de terrorist dus pakweg 225 jaar opknappen. Hmm, als je het zó bekijkt is het allemaal nog wel een beetje te overzien... Hoe dacht men trouwens deze straf ten uitvoer te leggen? Moeten de navolgende generaties van de terroristen de detentie tot in lengte van eeuwen van elkaar overnemen? Volgens dat systeem zullen er nog heel wat verre nazaten van Atilla de Hun ten onrechte vrij rondlopen. Ik noem maar iemand...

Is vervroegde vrijlating wegens goed gedrag haalbaar? Mag de straf eventueel in het eigen land worden uitgezeten? Kan de detentie worden omgezet in een taakstraf (alleen werken in de vrije weekenden)?
Het Spaanse rechtssysteem troeft met deze uitspraak zelfs de Amerikaanse justitie af. In de VS doet men al stoer met vijf keer levenslang, maar dit slaat alles.

Ik begrijp het niet. Kan een rechter zo'n vonnis zonder te lachen uitspreken? In Nederland hebben we gelukkig meer gevoel voor realistische proporties. Of is dit soms wat Geert Wilders voor ogen heeft wanneer hij weer eens roept om een 'keiharde aanpak'?

Hoe ziet onze aarde er eigenlijk uit over een krappe 43.000 jaar? Bestaat onze planeet dan nog? Misschien is de mensheid dan al lang uitgestorven! Langswippende ruimtewezens treffen alleen nog een paar fossiele terroristen in kooien aan.

Volgens de jongste berichten zijn de veroordeelden in hongerstaking gegaan. Zij vinden de straffen te zwaar. Misschien dat de rechter nog eens over z'n hart strijkt. Nou vooruit, doen we er een jaartje af...

Tags: