meneer de president

Dinsdag 08 Mei 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

De Fransen gaan toch altijd door voor zo'n zwierig volkje, van 'joie de vivre' en 'cherchez la femme'. Maar dat valt dus tegen. Hébben ze een keer de kans een vrouw tot president te kiezen, doen ze het niet. Nu krijgen ze de zoveelste nare man in het Elysée, het presidentiële paleis.

Wat dat betreft is het maar goed dat Napoleon indertijd de slag bij Waterloo heeft verloren, anders hadden wij nu óók moeten doen wat die Sarkozy zegt. En denk maar niet dat die vent veel energie in Les Pays-Bas had gestoken, want voor die Nederlanders, dat stelletje botte kaaskoppen, hebben de Fransen alleen maar minachting. Wij waren heden ten dage ongetwijfeld één grote verpauperde voorstad van Parijs geweest!

Aan de andere kant hadden wij dan óók mee mogen stemmen voor de president. Het zou het natuurlijk wel geinig zijn om eens te zien hoe Jean-Pierre Findebâcle (Jan-Peter Balkenende) het zou redden als een echte Président de la République. Gaat hij tijdens een televisietoespraak tot het volk net zo staan schutteren als hier? Maar dan in het Frans? Of groeit hij in zijn rol? Ik probeer mij voor te stellen hoe hij de presidentiële grandeur van Chiraq probeert te imiteren en met wijdse gebaren zich wendt tot de 'cher compatriotes' over zijn 'normes et valeurs'.
Ik waag toch het ergste te vrezen. Snel terug naar de realiteit dan maar.

'Sarkozy krijgt sleutels Elysée' kopte de Volkskrant maandag. Dit zou kunnen verklaren waarom de Fransen Ségolène Royal niet hebben gekozen. Want vrouwen zijn altijd hun sleutels kwijt. Zeggen ze.

Tags: