de linkse kerk bestaat!

Donderdag 10 Augustus 2006 in categorie Religie

Door de discussies over het Israël-Hezbollah conflict in de afgelopen weken is bij mij eindelijk het inzicht doorgebroken: de Linkse Kerk bestaat! Voorheen dacht ik altijd dat het uitsluitend zo'n gemakkelijk etiketje was van rechts. Vanuit die hoek is het dat ook, om bij gebrek aan argumenten links eens lekker uit te schelden, verder niets.
Maar ik heb mij vreselijk vergist. Dat zal de hiernavolgende affaire u duidelijk maken.

Eén van de peilers van het progressief gedachtegoed is het continu kritisch toetsen van de eigen standpunten en tolerantie tegenover andersdenkenden, óók in eigen gelederen. Voortdurende discussie leidt tot voortschrijdend inzicht. Ondermeer daarom voel ik mij bijzonder verwant met links.
Maar menig linkse stroming heeft tevens een historie van dogmatiek, van gestaalde kaders, van strakke partijlijnen. Ik dacht echter dat we die met het verdwijnen van de CPN in 1991 definitief achter ons gelaten hadden. Helaas, een onnozele gedachte van mij. Nog steeds zijn er richtingen binnen de linkse partijen die het onwrikbare Grote Gelijk aan hun kant menen te hebben. Wie het waagt enige bescheiden kritiek te leveren wordt standrechtelijk geëxcommuniceerd door de Linkse Kerk. Het begon allemaal met een column van J.A.A. van Doorn in dagblad Trouw. Daarin deed hij de raketbeschietingen door de Hezbollah af als 'speldenprikken'.
Hierop bestreed Midden-Oosten kenner Ratna Pelle beleefd zijn wat al te simpele visie op het conflict. Want bij Trouw moet je beleefd blijven.

Plotseling echter kwam Anja Meulenbelt van links uit de coulissen stormen. Zij ontpopte zich als prominent donderpreekster binnen de Linkse Kerk door op haar eigen weblog Ratna Pelle eens smalend onderuit de zak te geven. Want Pelles mening past niet binnen de 'paradigma's' van Meulenbelt en is daarom niet meer dan 'pro-Israëlische propaganda'. Stom van Ratna Pelle natuurlijk, ze had eerst de Cursus Paradigmastrijd van Meulenbelt moeten volgen. Of toch minstens de cursus Islam voor Beginners (vijftien delen).

De vermetele lezer Teun, die nog waagde juf Anja in het reactieforum enig weerwerk te bieden, werd even bestraffend als neerbuigend toegesproken: ga jij nou maar eerst eens Avi Schlaim, Ilan Pappé, Benny Morris, Tom Seegev en Zeev Sternhell lezen!
Niet geheel toevallig passen de (niet altijd onomstreden) opvattingen van deze New Historians, de groep waartoe deze schrijvers merendeels behoren, geheel in het straatje van Meulenbelt. Teun mag kennelijk niet eerder terugkomen dan dat hij door die boekenlijst is bekeerd tot het Grote Gelijk van Meulenbelt. Ja, Teun zal daar gek zijn, die is niet levensmoe, hoop ik.

Tja, en dan ben ik natuurlijk weer zo'n sukkel die zo nodig de nuance moet gaan verdedigen. Want zo'n gecompliceerd conflict als de Midden-Oosten crisis noopt tot voorzichtig manoeuvreren bij de meningsvorming. Er is immers bijna geen informatie waar je zeker van kunt zijn. En dus wees ik mevrouw Meulenbelt er voorzichtig op dat het best een beetje minder denigrerend kon allemaal en dat haar argumentatie dikwijls nogal selectief was. Mijn brein suggereerde nog net niet het woord 'demagogisch', maar dat zou ook een beetje onbeleefd zijn geweest.

Nou, die reactie van mij was natuurlijk als zoutzuur in een open zenuw! Mevrouw Meulenbelt ergerde zich terstond aan mijn 'belerende toontje' en zag daarbij per ongeluk over het hoofd dat haar eigen weblog vol belerende 'cursussen' staat. Ik werd voor straf in haar 'Paradigma 2' kneuzenklasje gezet. Dat is de categorie hopeloos onnozelen die de ultieme Meulenbeltwijsheid nog niet deelachtig is geworden.
Maar goed, achteraf bezien kwam ik daar dus nog goed weg: ik werd nog nét niet naar Siberië gestuurd. Dankzij Anja Meulenbelt heb ik echter eindelijk het Licht gezien: de Linkse Kerk bestáát en Meulenbelt is haar profeet!

Gerelateerd:
Israël Midden-Oosten weblog van Ratna Pelle.
Repliek van Ratna Pelle op Anja Meulenbelt.
VJ: Wat hebben wij met Palestijnen?

Tags: