Hef de LPF maar op

Donderdag 06 Juli 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

De LPF moeten ze opheffen. Natuurlijk zal het u niet verbazen dat ik deze mening ben toegedaan. Ik word immers beschouwd als een onverbeterlijk lid van het linkse rapaille.
Maar er zijn ook objectieve argumenten voor. Na de onfrisse taferelen binnen de LPF die leidden tot de val van het kabinet Balkenende I, is er in politiek Den Haag en ver daarbuiten niemand meer die de partij serieus neemt. En sindsdien heeft de club ook geen enkele aanleiding gegeven om dit standpunt ter herzien.

Zeker, er is nog steeds een grote groep LPF-aanhangers. Maar het doel van een politieke partij is nu juist dat zij de standpunten van haar kiezers effectief vertegenwoordigt. Daarin slaagt de LPF niet, want elke andere partij geneert zich om met Van As en consorten in één adem te worden genoemd.

Het kiezersvolk dat zich voelt aangesproken door rechts-populistisch gedachtegoed is weinig trouw en loopt snel over naar de volgende 'charismatische leider' die zich aandient. En wat dat betreft zijn er momenteel genoeg kapers op de kust, zoals Marco Pastors, Geert Wilders en potentieel ook Rita Verdonk. Wanneer de laatste voor zichzelf begint scoort ze meer dan twintig zetels. Weg LPF, Van As mag voortaan koffie rondbrengen in de Kamer.

Met een leider als Gerard van As is het sowieso een beetje kwakkelen. Deze politicus met de uitstraling van een stofzuigercolporteur is nu niet bepaald een stemmentrekker. Hij hoopte een machtsfactor van betekenis te worden bij de vorming van het kabinet Balkenende III, maar informateur Lubbers ziet voor de LPF 'geen bijzondere rol weggelegd'. En daarmee werd de club van Van As door de gehaaide gladjanus Lubbers onverbiddellijk z'n politieke plaats gewezen: de vierde klasse zaterdagamateurs. Opheffen dus.

Tags: