alle aandacht voor ayaan

Donderdag 29 Juni 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ons parlement haalde een nachtje pittig door om te discussiëren over de manier waarop minister Verdonk was omgegaan met de kwestie Hirsi Ali. Maar wordt het niet eens tijd dat onze geachte afgevaardigden zich afvragen of het sop de kool nog wel waard is? Natuurlijk, de affaire rond Ayaan kan worden gezien als exemplarisch voor het beleid van Verdonk in bredere zin en daarop valt heel wat aan te merken.
Maar is men niet aan het doorslaan bij Ayaan? Op de keper beschouwd is Ayaan Hirsi Ali door de jaren heen voornamelijk van belang geweest in het maatschappelijk debat over de Islam en de positie van de vrouw in deze religie. Als kamerlid zijn haar wapenfeiten daarentegen zonder meer magertjes te noemen. De website van het parlement vermeldt bij haar 'activiteiten' alleen dat zij in 2004 Verdonk interpelleerde over het achterlaten van vrouwen in Marokko.

Het grote publiek kent Ayaan dus vooral van de eindeloze reeks controverses waarvan zij het middelpunt was, niet vanwege haar grote verdiensten als kamerlid. Wat hebben wij allemaal al niet zien passeren? Haar geruchtmakende overstap van PvdA naar VVD, haar standpunten over de onderdrukking van moslimvrouwen, haar ongezouten kritiek op de profeet Mohammed en zijn vermeende pedoseksuele activiteiten, de film Submission en de moord op Theo van Gogh, de daarop volgende doodsbedreigingen, de strenge persoonsbeveiliging en de betreurenswaardige noodzaak tot onderduiken. Uiteraard kunnen we Ayaan alle ophef rond die zaken niet direct aanrekenen, maar ieder ander zou in vergelijkbare omstandigheden zich waarschijnlijk wijselijk een tijdje gedeisd hebben gehouden.

En toen kwam Zembla. Net toen Balkenende dacht dat de rust enigszins was weergekeerd en hij zo langzamerhand eens fijn aan de komende verkiezingscampagne kon gaan werken, verklaarde Hirsi Ali in dit programma onbekommerd dat zij onder valse voorwendsels het Nederlanderschap had verkregen. Toen waren de rapen uiteraard opnieuw gaar en mevrouw was er wederom in geslaagd tot zelfs buiten onze landsgrenzen de aandacht op zich te vestigen.

Ik wil niets afdoen aan de betekenis die Ayaan Hirsi Ali heeft voor het publieke debat over Islam en de positie van de vrouw. Maar anderzijds doen media en politiek er goed aan om weer eens met beide benen op de grond te gaan staan. Want zo langzamerhand lijkt het erop dat we mevrouw Hirsi Ali moeten gaan aanklagen wegens grootschalige en langdurige verstoring van de openbare orde. Voor de Nederlandse zielenrust is het dus maar goed dat zij naar Amerika verhuist. Want dit trekt ons landje allemaal niet, zo te zien...

Tags: