andries en abdul

Woensdag 24 November 2004 in categorie Media

Gisteravond had de EO-betweter Andries Knevel weer een fijne primeur. In zijn programma Het Elfde Uur voerde hij de tot de fundamentele islam bekeerde Nederlandse prediker Abdul-Jabbar van de Ven ten tonele. Die liet het volk heel relaxed weten dat hij ergens wel blij was met de dood van Theo van Gogh, maar dat deze van hem ook wel op een andere manier had mogen sterven. En nu hij toch bezig was moest hij bekennen dat hij dat diep in zijn hart vond dat Geert Wilders van hem eveneens dood mocht. Hij hoopte weliswaar dat het niet een moslim zou zijn die Wilders vermoordde, maar diens sterven aan een enge ziekte zou toch wel mooi uitkomen. Andries Knevel suggereerde daarbij nog eventjes behulpzaam: "Kanker!"
tegengas
Men discussieert altijd wel over de vraag of beheerders van weblogs verantwoordelijk zijn voor de reacties daarop, maar we zouden het er natuurlijk ook eens over kunnen hebben of Andries Knevel verantwoordelijk is voor de uitspraken van de gasten in zijn televisieprogramma. Wat mij betreft wel.
Mirjam Sterk, lid van de Tweede Kamer voor het CDA, gaf in hetzelfde programma nog flink wat tegengas, maar Knevel zelf vond het blijkbaar niet nodig om Abdul toornig de les te lezen. Een gelegenheid die hij anders nooit onbenut laat. Andries was op dat moment waarschijnlijk al met zijn genietende gedachten bij de koppen in de Telegraaf.

farizeeër
Nee, het uitnodigen van een farizeeër als Abdul-Jabbar van de Ven is echt een geweldige bijdrage aan het publieke debat! Daarmee kweek je in een klap een hoop begrip voor elkaar, nietwaar? Misschien moet Knevel de volgende keer eens Mustafa Ayranci van de Turkse arbeidersvereniging H.TIB aan tafel vragen. Die zegt veel verstandiger dingen, zo lees ik in een open brief op de website van de VVD in Amsterdam. Tijdens een discussiebijeenkomst in politiek café Libertijn stelde Ayranci ondermeer: "Imams zijn net zo min vertegenwoordigers van de Turkse of Marokkaanse gemeenschap als pastoors dat zijn van de Nederlandse". En: "De Nederlandse regering moet dan ook ophouden imams als volwaardige gesprekspartners te zien in het integratiedebat." (bron: Parool).

profeet
Wanneer ik eventjes diep in mijn hart kijk ben ik er eigenlijk wel voor om de EO z'n zendmachtiging te ontnemen, dan zijn we meteen ook van een heleboel ander fundamentalistisch geneuzel af.
Op de website van Al-Islam.com, waar ook de voordrachten van Abdul-Jabbar van de Ven uitgebreid te beluisteren zijn, lees ik nog wat wijze woorden van de Profeet (vzmh): "Een onderdeel van het zijn van een goede moslim is, dat hij datgene met rust laat wat hem niet aangaat."
Zo, die kunnen Abdul en Andries in hun zak steken...

Bijlage: Hoe Abdul-Jabbar van de Ven moslim werd.