staatsgeheim

Woensdag 16 Juni 2004 in categorie Paranoia

Nou, afgelopen week tijdens het journaal dus weer even een klomp gebroken! Gebeurt me nogal eens de laatste tijd. De militair die in Irak een plunderaar doodschoot, Erik O., blijkt lid te zijn geweest van de BBE, de Bijzondere Bijstands Eenheid. De BBE is een specialistische commandogroep die onderdeel uitmaakt van het Korps Mariniers. Zij zijn er om de terreur in ons land te bestrijden, gijzelingen en kapingen met geweld te beëindigen en oorlogsmisdadigers te pakken. Dat is fijn en geruststellend om te weten. Hoewel, eigenlijk weten wij helemaal niets...
bbe vignet
De leden van de Bijzondere Bijstands Eenheid krijgen een Bijzonder Zware Training, anders zouden ze niet Bijzonder zijn. Eén van hun vaardigheden is het héél goed kunnen schieten. Justitie vond het waarschijnlijk in dit licht bezien op z'n minst merkwaardig dat scherpschutter Erik O. per ongeluk met een waarschuwingsschot een plunderaar doodschoot. Maar dat hadden wij niet mogen weten, want dat is 'staatsgeheim'.

Erik O. is ingezet in Bosnië, op de Arabische zee en in Joegoslavië, bericht de Volkskrant. Gut, wist ik niet. Kennelijk lopen wij in Nato-verband dus ook buiten onze grenzen flink stoer te doen, in innige samenwerking met de specialistische eenheden van onze bondgenoten. Dat mòcht ik ook niet weten, want dat was ook weer 'staatsgeheim'.

Tja, dat staatsgeheim, wat moeten wij daarmee als burgers? Er is controle achteraf, door kamerleden. Maar daar mogen die weer niks over zeggen, want ook dat is geheim. Anders komt de staatsveiligheid in gevaar. Nu kun je natuurlijk niet alles aan de grote klok hangen, maar aan de andere kant is het geen rustgevende gedachte dat Nederland blijkbaar betrokken is bij allerlei geheime operaties waar het dagelijkse Nederland helemaal niets vanaf weet!
In Nederland zijn er dus ministers, hoge ambtenaren, politiefunctionarissen en militairen die vergaande, maar niet democratisch gecontroleerde beslissingen kunnen nemen.

Vorige week vervulde ik mijn democratische burgerplicht door te gaan stemmen. Nu blijkt dat ik mij wellicht die moeite had kunnen besparen, want een aantal lieden bij de overheid heeft die democratie blijkbaar helemaal niet nodig. Die spelen samen met onze Nato-bondgenoten stiekem fijne oorlogsspelletjes. Ze sturen extra-macho-special-forces-supergetrainde-commando's als Erik O. erop uit met een license to kill om her en der in de wereld wat vuile werkjes op te knappen! Van de CIA en de Britse SAS is bekend dat ze in het verleden complete geheime oorlogen uitvochten, zoals in Jemen en in het zuiden van de Sahara.

U begrijpt: ik word nu toch achterdochtig. Mijn vertrouwen in de overheid is weer enorm toegenomen. Ik reageer mij even mijn cynisme af, als u mij toestaat...

“Ik reageer even mijn cynisme af, als u mij toestaat...”
Gaat u allen rustig slapen, wij gaan ons gang, let niet op ons, wij kunnen het heel goed zelf af. Wij hoeven helemaal geen verantwoording af te leggen, wij hoeven niet gecontroleerd te worden, wij weten het allemaal véél beter dan u. Het is in het belang van uw eigen Nationale Veiligheid dat u nergens van weet.

Die stemmachines? Haha, die staan niet eens aangesloten, wist u dat? Die verkiezingsuitslagen laten we ophoesten door de Lotto. Geniaal, nietwaar? Ja, da's elke keer weer lachen! O, u stemt nog met briefjes in een echte stembus? Ja, dat is eigenlijk een papiervernietiger. Nooit dat geluid gehoord?

Dat vindt u vreselijk? Hoor eens: niet zo ondankbaar! Neem die liquidaties in het criminele circuit. Dan doen wij als overheid zelf! Gewoon op straat. Daar sturen we onze special forces op af. Goed en goedkoop, scheelt weer een hoop werk. Maar dat mag u niet weten, dus mondje dicht. U kunt trouwens beter altijd uw mond dicht houden. Wij hebben namelijk toch schijt aan uw mening!

Zo, klaar. Dat lucht op.

Ja, het lijken zulke sulletjes, de Kampjes, de Donnertjes en de Botjes. Maar ondertussen besturen zij dit land zoals het hen goeddunkt. Niet voor niets hebben zij Opa Zorreguieta, de befaamde consultant op het gebied van democratiebestrijding, maar weer eens laten overkomen uit Argentinië! Kunnen we vast wennen, als u begrijpt wat ik bedoel...

Valt allemaal niet onder de Bijzondere Bezuinigings Eenheid.