marokkanen en horecanen 2

Vrijdag 15 Augustus 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Deel 2: Een dagje Zandvoort.

Een groep van Amsterdamse jongeren van Marokkaanse afkomst terroriseert de strandtenten en horeca in Zandvoort, aldus Het Parool. Een groep strandtenthouders wil maatregelen van de gemeente, maar welke willen ze niet zeggen, omdat dit volgens hen 'te gevoelig' ligt.
Vorige week liep er kennelijk een druppel over de emmer bij de strandtenthoudende horecanen. Vijftien jongeren zochten ruzie in de Far Out. De eigenaren joegen de raddraaiers weg, waarop één van de jongens riep "Ik vermoord je" en "Jij gaat dood".

Dat laatste klinkt erg bedreigend. Misschien helpt het de strandtenthouders de dreiging ervan te relativeren wanneer zij zouden weten dat menig Marokkaanse man zich altijd zo krachtdadig uitspreekt wanneer hij op z'n pik getrapt wordt. Het dreigement wordt maar zeer zelden uitgevoerd en wanneer je op deze gewoonte gaat letten kan het zelfs humoristisch worden voor de toehoorder.
Afgelopen zondag, nog steeds aldus Het Parool, kwam de groep terug om verhaal te halen. De strandtenthouder kreeg nu kennelijk het gevoel dat hij tot die uitzonderingen behoorde waarbij het dreigement wèl wordt uitgevoerd. Hij trok een nep-pistool en wist de groep wederom te verjagen.

De afloop is als volgt. De strandtenthouder zit nog steeds in hechtenis wegens bedreiging met een vuurwapen. Punt. Over de jongeren meldt Het Parool verder niets meer.
Hier zijn wij dus weer aardig klaar mee. Een hele bevolkingsgroep is vanaf heden in Zandvoort 'persona non grata' omdat politie en justitie er blijkbaar niet in slagen dergelijke gevallen doortastend en creatief op te lossen. Want er wordt natuurlijk schande van gesproken dat de strandtenthouder weer het haasje is. En eigenlijk wel terecht.

Hoe hadden wij dit beter kunnen oplossen? Mag ik opnieuw een lekenvoorstel doen? Pak de leiders van het groepje op. Geef ze vervolgens snel een taakstraf waarbij zij de rest van het seizoen als bewakingspersoneel bij de ingang van Zandvoortse strandtenten moeten fungeren onder leiding van een politie-ambtenaar. Het principe van het 'Beware Watch Out' project in Amsterdam Osdorp. Geef de nep-vuurwapengevaarlijke horecaan als straf dat hij de raddraaier(s) als bewakers voor een bepaalde periode in dienst neemt.
Voordeel: rust in de tent en alle normale Marokkaanse jongeren kunnen ongestigmatiseerd een lekker dagje Zandvoort blijven doen.

Oud lied: Ze nemen broodjes en koffie mee.