marokkanen en horecanen 1

Vrijdag 15 Augustus 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Deel 1: Een dagje Amsterdam.

Op 6 augustus ontstaat er een vechtpartij in het Surinaamse eetcafé Warung Swietie op het Mercatorplein. De politie komt erbij. De Marokkaan Dris Arbib komt met een mes op hen af. Een van de agenten voelt zich bedreigd en schiet hem neer. Arbib overlijdt ter plekke.
Technocratisch commissaris Jelle Kuiper vindt dat de politie gewoon z'n werk heeft gedaan. Dit zet de zaak weer lekker op scherp. Een professioneel staaltje conflictbeheersing van onze commissaris en dus demonstreren aanstaande zaterdag naar verwachting 2000 Marokkanen op initiatief van het 'Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie'.
Iemand die een politieman of -vrouw met een mes bedreigt is niet goed wijs, maar bij een dergelijk incident horen geen doden te vallen. Waarvoor moest de politie anders zo nodig worden voorzien van pepperspray? Volgens Jelle Kuiper waren er rond het Mercatorplein altijd 'goede contacten' met de Marokkaanse gemeenschap.

Mag ik een lekenvoorstel doen? Laat Jelle Kuiper in het vervolg persoonlijk gebruik maken van die goede contacten. Laat hij uitleggen dat hij gaat onderzoeken waarom er geen wapenstok of pepperspray is gebruikt. Laat hij hun daarna vertellen of hier misschien in de hitte van de dreiging naar een te zwaar middel is gegrepen. De politieman of -vrouw is ook maar een mens en kan foute beslissingen nemen op zo'n moment. Of wellicht was het de goede. In elk geval moet het altijd uit te leggen zijn, zelfs door commissaris Jelle. Anders hoort hij geen commissaris te zijn, maar automatencontroleur bij Parkeerbeheer. Dat komt de veiligheid in de stad ten goede.

Hoewel ik voor de zekerheid dan toch maar op de fiets de stad in zou gaan.