Een end aan 't gebalk

Woensdag 22 Januari 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Het slotdebat van gisteravond had alle kenmerken van de laatste lijsttrekkersloodjes. De enige die er duidelijk uitsprong was Femke Halsema, die wij bij deze als winnaar aanwijzen. Jan Marijnissen draaide op z'n routine, maar ook dan weet hij de zaken nog duidelijk en scherp genoeg uit te meten.
Wouter Bos bleef een beetje onzichtbaar. Hij kwam nauwelijks uit de verf.

Maar de linkerzijde was vergeleken met rechts eigenlijk nog prima op dreef. Aan de rechterkant was het een beschamende vertoning. Balkenende kwam als gebruikelijk niet verder dan zijn magere stokpaardjes als 'we gaan een zware tijd tegemoet' en 'dit land heeft een stabiele en verantwoordelijke regering nodig', of zaken van gelijke strekking. Verder was het één en al zwaktebod, waarbij zijn debatvaardigheid bleef steken in een herhaaldelijk 'dat is flauw'.

Gerrit Zalm was zichtbaar bijzonder gespannen. Hij is duidelijk geen debater. Opvallend is dat zowel Zalm en Balkenende hun standpunten ook niet logisch en begrijpelijk kunnen onderbouwen. Hun opvattingen stroken niet met het gezonde verstand, en dat was duidelijk te merken. Het is ook niet makkelijk om regelrechte politieke onwil te verpakken in een toch nog enigszins fatsoenlijk en sociaal klinkend standpunt.

Ach, en dan hadden we ook nog het trieste geval Mat Herben. Hij ontpopte zich werkelijk als de vertegenwoordiger van wijlen Janmaat op aarde. Alle ultra-rechtse remmen gingen nog even los op deze vooravond van de verkiezingen. De nuance was compleet zoek, sommige uitlatingen waren bij het racistische af. Gelukkig werd hij door Femke weer vaardig in zijn drekkige mand teruggeschopt, alwaar het Pim-hondje vervolgens niet veel meer uitbracht dan wat verongelijkt gejank.

Mocht u nog naar de stembus moeten: in het onwaarschijnlijk geval dat u nu nog stééds zweeft, kijk dan nog maar even bij Verbal Jam's Simpele Stemcursus.

Want dat is dan het enige dat u nog kan redden...Tags: