cursus rijksvoorlichten
Dinsdag 08 Oktober 2002 in categorie Politiek & Maatschappij
De rijksvoorlichtingsdienst is knudde. Die lui vertellen nooit waarover we werkelijk voorgelicht willen worden. Ze geven zulke summiere communiqués uit dat de roddelbladen de rest er wel bij moeten verzinnen. Wanneer ik vroeger met een opstel van een dergelijke lengte bij de meester kwam, kreeg ik direct een 1 voor de moeite.
Bij de rijksvoorlichtingsdienst denken ze dat ze de privacy van het Koninklijk Huis op die manier het best beschermen. Zo werkt dat niet en zo hoort dat ook niet. Ik zal ze daarom even bijscholen. Wees niet bezorgd: ik houd het door en doorluchtig.
Luister en let op, waarde rijksvoorlichters. De Nederlanders beschouwen het Koninklijk Huis als familie. Vandaar dat de leden van dat KH meestal ook worden aangeduid als 'de Koninklijke Familie'.
Het is niet meer dan menselijk dat men wil weten hoe het met zijn familie gaat. Als er een familielid ziek is of dood gaat wil men dan ook precies weten hoe het er mee is en hoe dat zo is gekomen.
In de normale omgang hoeft men in de familie niet te weten hoe het in de slaapkamer toegaat en wie, wanneer en hoe vaak het met wie doet.
Dát is dus de leidraad die jullie moeten aanhouden: de Koninklijke Familie is ónze familie, of wij of zij dat nu willen of niet. Je zit met elkaar opgescheept.
Neem nu het tragisch verscheiden van oom Claus. Iedereen hield veel van hem en de hele familie wil gewoon weten of hij zacht is heengegaan, of hij daarvoor nog bij kennis was en of hij niet al te zeer heeft geleden. Heel begrijpelijk toch?
En zo'n begrafenis. In de rest van de familie kunnen we alleen maar kiezen tussen begraven en cremeren. Wat blijkt? Oom Claus wordt bijgezet. In een grafkelder onder een kerkvloer te Delft. Daar worden wij als overige familie buiten gehouden.
Dus: wat is dat, bijzetten? Wat gebeurt daar dan precies? Dáár zijn wij toch óók wel eens benieuwd naar! Wordt ome Claus dan op een bijzettafeltje gezet ofzo?
Laat die kelder maar eens van binnen zien op televisie. Want de rest van de familie wil óók wel eens bekijken of Wilhelmina er na veertig jaar nog een beetje netjes bij ligt.
Hoe kan dat eigenlijk: eerst bij gezet worden maar er later ineens zomaar bij liggen? Wat voltrekt zich allemaal in die kelder? Wij hebben het recht te weten hoe de vlag erbij staat. Of staat er geen vlag? En indien wel: moet die zo langzamerhand niet eens gewassen en gestreken worden?
U ziet rijksvoorlichters: vragen te over. Vragen die heel gemakkelijk te beantwoorden zijn en waarvan het heel normaal is dat mensen daar benieuwd naar zijn. Anders krijg je dat gissen, speculeren, roddelen en zelfs kwaadspreken. Want het is een psychologisch feit dat mensen het onbekende invullen met eigen fantasie. Dáár krijg je nou al die praatjes van...
O ja: is hier sprake van verrotting of verdroging?
Tweet |