demontagevoorschrift

Dinsdag 17 September 2002 in categorie Altijd handig

Wanneer een apparaat niet goed functioneert is het natuurlijk wèl zo handig en goedkoop wanneer we het zelf kunnen repareren. Daarom zou het plezierig zijn wanneer bij elk stuk elektronica een demontagevoorschrift in de handleiding zou zijn opgenomen.

Helaas, fabrikanten hebben liever dat men een duur nieuw apparaat koopt dan dat men zelf klust. Typisch weer zo'n uitwas van het consumentisme. Terwijl het zelf repareren een fluitje van een cent is!

Meestal probeert men ons eerst al af te schrikken met de volgende sticker:

"Dit apparaat bevat geen onderdelen die door de gebruiker kunnen worden vervangen of gerepareerd!"


Nou, dat gaan we eerst zélf wel eens bekijken. Ons maken ze niks wijs! Neem nou iets simpels als een afstandsbediening van de tv. Dat moet toch te doen zijn, nietwaar? Simpel, rechttoe-rechtaan apparaatje.
Eens even zien, hoe gaat dat ding open? Geen schroefjes te bekennen. Mmm, twee helften, schroevendraaier ertussen maar. Ze zetten die dingen altijd zo in elkaar dat ze wel makkelijk dichtklikken, maar niet ópen. Hupsa, daar is ie. Jammer van die barst en dat afgebroken nokje, maar nu kunnen we tenminste ergens bij. Hola, waar gaat dat heen?

Terloopse opmerking van de fabrikant:
"Bij nader inzien is het wel handig voor u om te weten dat uw afstandsbediening tweeënveertig kleine knopjes had. Dit is exclusief de zeven knopjes met dubbelfunctie achter het klepje. En er is één grote knop. Maar samen zijn het er dus precies vijftig. Dan weet u in elk geval hoevéél er nu door de kamer verspreid liggen.
Wij raden u aan in dit stadium niet te stofzuigen."


Ok, goed, doorzetten. Na drie uur speuren alle vijftig knopjes teruggevonden plus nog wat ministeck dat we eveneens tussen het hoogpolig tapijt tegenkwamen. Maar nu..? Welk knopje hoort op welke plek? Mag de layout naar eigen goeddunken creatief worden ingevuld? Zou het wennen, teletekst op Nederland 3, het geluid uit bij RTL5 en een Turkse nieuwslezer op Yorin? Het zal wel moeten, vrees ik...

Terloopse opmerking in gebruiksaanwijzing:
"Controleer bij het niet-functioneren van de afstandsbediening altijd éérst de batterij!"


Mmm, tja, zit wat in... Is óók een optie, bij nader inzien...


Zijn er geen zelfhulpgroepen voor defecte elektronica?