pret met politiek & retoriek

Zondag 27 Januari 2002 in categorie Satire

Even bijkomen van 'Buitenhof', ons wekelijkse discussieprogramma op
Nederland 3.
Democratie is een mooi ding, maar heeft ook nadelen. De verkiezings-campagne bijvoorbeeld. Dan krijgen wij al die koppen weer op het scherm die we nu juist vier jaar voor straf naar hun Kamer hadden gestuurd. Of kaalkoppen die daarnaar solliciteren, zoals Pim Voortuin.

Vandaag had Buitenhof ondermeer te lijden van Irrita Zwemstra en Jan Peter Bijdehand, aan wiens gristelijk gebalk voorlopig geen end komt, vrees ik.
Sportvrouw Irrita Zwemstra ging er weer helemaal voor: ouderwets gezellig, 'positief', 'heerlijk' en had er weer 'echt zin in'. Zij wil 'dicht bij de mensen staan'. Dat kon nog wel eens benauwd worden.
Bij haar denk ik altijd twee dingen:
a. Ik wou dat ik géén breedbeeld tv had gekocht.
b. "Ik zei nog zó: géén bommetje!"
Geen kunst dat die indertijd zwemkampioene is geweest. Als zij in het bad springt valt de rest te pletter op de drooggevallen bodem.
Kan ze niet eens te rade gaan bij haar Belgische collega kamerlid Margriet Hermans? Die heeft haar overschot aan postuur tenminste rigoreus aangepakt. Bovendien is Margriet echt leuk en echt spontaan.

Irrita Zwemstra staat op nummer 4 van de VVD kandidatenlijst, weten we sinds gisteren. Dit zullen wij op deze plek eens rectificeren, want ons wordt een rad voor ogen gedraaid. Irrita staat ook op nummer 5, aangezien ze met haar omvang met gemak twee kamerzetels in beslag neemt. Zo niet meer. Tijdens de laatste griepperiode zat ze in haar eentje de gehele VVD-fractie te vervangen.

Tja, en dan nog even die Balkenbrij. Die jonge ouderling met zijn kerkbankenkop en zijn duidelijk foute kapper. Hij heeft deze week met zijn vuist op de kansel geslagen en krachtig gepredikt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met dat gezever over de multiculturele samenleving. Allochtonen moeten zich maar aanpassen aan onze normen en waarden. Ferm gesproken, Jantje! Wij stellen opnieuw zendelingen aan! Dopen gaan we die hap. Water genoeg hier. Dope ook trouwens. Niks Islam, hallelujaaaa, hoppaaa: de heer is mijn herder en allah is een proleet! Dàt gaan we ze leren op de verplichte taalcursus.

Ik heb nog een beter idee voor je. Hoewel, misschien meer iets voor Pim Voortuin. We laten elke nieuwkomer in Nederland eerst een hoge borgsom storten. Als ze eventueel het land weer verlaten krijgen ze die terug. Natuurlijk onder aftrek van de onvermijdelijke schade die ze hier hebben aangericht. En mochten ze hier wèl blijven dan betalen we daar voorlopig hun eigen bijstandsuitkering van.
Hoe doen we dat trouwens met Maxima? Die dient bij nader inzien tóch als economische vluchteling te worden aangemerkt!

Nog een voorstel. Wellicht kan het nog als addendum bij het CDA verkiezingsprogramma. Wacht dacht je hiervan, Jan-Peter-Balk: alle religieuzen op inburgeringscursus! Ja, daar val je even stil van, hè? Dat gaat zo:

We richten een nieuw inburgeringsinstituut op, genaamd Pim, hetgeen staat voor

'Protestants Islamitisch Model'.

Dit PIM is opgezet volgens het systeem van modules.
Module 1: hebt uw naaste lief gelijk uzelve.
Module 2: Gij zult niet stelen, straatroven, autokraken, overvallen, zwartwerken, frauderen of brutaal zijn tegen bejaarden.
Module 3: Gij zult met meerdere tongen spreken, te weten Nederlands, Fries, Marokkaans, Turks en Urks.
Facultatief: grootstedelijke dialecten voor allochtonen. Inclusief workshop 'zachte g'.
Module 4: Deprogrammeren voor Gelovigen. Deze module bestaat uit twee delen:
a. Gij zult geen andere goden vereren maar deze wel respecteren.
b. Val van je geloof af in drie weken.
Module 5: Zelf maken van klederdrachten uit de Christelijke, Islamitische en Joodse traditie.
Module 6: Kleurenleer voor Xenofoben.
Module 7: Stenigen voor beginners. Hierbij is het de bedoeling dat er in groepen van gemengde herkomst wordt gewerkt.
Module 8: Workshop Onderdrukken voor Vrouwen. Houd rekening met minimaal 20 uur huiswerk per week (praktijkoefeningen voor binnen het gezin). NB: alleen voor vrouwen toegankelijk!
Module 9: Tolerantie voor beginners. Met hierin opgenomen gastlezingen door Mr. Boris Dittrich over:
- Leren genieten van homoseksualiteit.
- Draagt Vrouwe Justitia een blinddoek of een hoofddoek?
- Het koffiehuis als dark-room.
Module 10: Het Nederlands rechtsstelsel. Nadruk zal hierbij liggen op de grondwet en de wapenwet. Verplichte scriptie: Vrouwenemancipatie voor heren der schepping.
Module 11: Kookluchtjes determineren en waarderen (met gratis multicultureel receptenboek).

ik heb mijn burgerplicht weer gedaan