Oepabakkes

Zaterdag 26 Januari 2002 in categorie Incrowd: over webloggen

[grijze hollandse middag]

Vandaag ontving Verbal Jam van Frédéric De Vries als eerste het stokje Oepabakkes, dat wij ervaren als niet minder dan een eervolle prijs van deze gerenommeerde ontwerper. Wij gloeien dan ook van trots en plaatsen hier plechtig het bijbehorend logo:

Voor de uitleg van de -ons noorderlingen onbekende- term 'oepabakkes' verwijzen wij graag naar 'druppels'.

Aan Verbal Jam nu de taak het oepabakkes stokje door te geven. Daarbij dienen wij uiteraard de regels in acht te nemen die aan dit stokje verbonden zijn:

'Geef het oepabakkes stokje door aan een log waarvoor u een groot respect koestert. Schrijf daar een vijftal regeltjes over waarin u dat log bewierookt. Sites die het 'oepabakkes' label krijgen, mogen dat uiteraard ook laten weten. Dat kan via het oepabakkes logo.'

Dit wordt voor ons een zéér moeilijke keuze! Er zijn vele logs en andere creatieve sites die wij zeer bewonderen. Maar het moet een log zijn. We gaan de favoriete logs van Verbal Jam hier niet allemaal opnoemen, anders lopen we het risico dat we iemand vergeten. En dat willen we niet. Doen we dus bij een andere gelegenheid.
We zullen ook niet voor logs kiezen die al ruim in de belangstelling staan. Die hebben hun waarde reeds volop bewezen. Voor hen is er dit keer de troost dat goede wijn geen krans behoeft. We gaan ook niet voor de link-logs, hoezeer we sommige ook waarderen.

U merkt, wij voeren de spanning op! Voor Verbal Jam zijn aspecten als vormgeving en schrijfvermogen heel belangrijk. Maar niet de enige criteria voor succes. Wie thuis is in het scenarioschrijven weet dat een verhaal staat of valt met een goede uitwerking van de karakters. 'Platte' karakters resulteren in een B-film. We gaan het stokje doorgeven aan een 'life-log'.
Een 'life-log' is de weerspiegeling van een persoon. Een letterlijke dan wel fictieve in de vorm van een treffende virtuele manifestatie.

De 'oepabakkes' wordt doorgegeven aan Ton van Zijperspace. Het is een life-log dat niet uitblinkt door extreem vaardige penvoering en al helemaal niet door vormgeving. Waardoor dan wel?
Zijperspace is een tot dusver in onze optiek zéér ten onrechte ondergewaardeerd life-log dat tot grote hoogten stijgt vanwege heel andere kwaliteiten.
Zoals de absolute trouw waarmee het dagelijks uitgebreid wordt bijgehouden. De altijd integere manier waarop de schrijver zijn dagelijkse werkelijkheid knap vertaalt in een virtuele omgeving genaamd Zijperspace. De empathie en het respect voor anderen waarmee dit altijd gebeurt. Geen platte karakters in Zijperspace, altijd zie je de personages op je netvlies. In Zijperspace maakt het niet uit of personen echt bestaan of niet. Ze zijn echt en menselijk.

Bij deze dus voor Ton: Oepabakkes!

Niets aan toe te voegen

Tags: