Een inspirerende avond

Dinsdag 07 December 2010 in categorie Politiek & Maatschappij, Persoonlijke notities

Maarten van Rossem in ParadisoIk was gisteravond bij een 'eindejaarsconference' van Maarten van Rossem in het Amsterdamse Paradiso.
Ik zag hem binnenkomen door een zijdeurtje bij de coulissen.
Hij trok zijn jas uit en legde die samen met een rood plastic tasje van de supermarkt aan de zijkant op het toneel.
Het zag er meteen al aandoenlijk eenvoudig en pretentieloos uit.

In een betoog van ruim anderhalf uur legde hij onder meer uit hoe ons wordt aangepraat dat het slecht gaat met dit land, terwijl het sinds het begin van de jaren tachtig alsmaar beter is gegaan, met een gemiddelde jaarlijkse economische groeit van 3 procent.
Er is maar één land in Europa waar het momenteel nóg beter gaat en dat is Luxemburg.

Publiek in ParadisoDe afgeladen zaal kreeg uitgelegd hoe eerst de 'Kale Messias' Pim Fortuyn en later 'Gekke Geert' de maatschappij hebben geïnjecteerd met onvrede, onverdraagzaamheid en angst. Hoe delen van de bevolking zijn vergiftigd met leugens over de 'massa-immigratie' en de 'islamisering'.
En dan is er natuurlijk ook nog de 'dreiging van het terrorisme'. Wij leerden hierover van de professor: jaarlijks vallen er in Nederland meer dodelijke  slachtoffers bij het klussen in huis (24) dan ten gevolge van het terrorisme (0).

Terwijl hij van het begin tot eind over het podium ijsbeerde en kleine slokjes water nam, plaatste hij deskundig en met droge humor dit land weer in het juiste perspectief.
Zo'n geluid is weer eens een verademing te midden van het onverdraagzaam gebral dat je tegenwoordig van alle kanten moet aanhoren.

Toen hij via vele zijpaden alles had uitgelegd, pakte Van Rossem weer zijn jasje en zijn tasje en ging af door hetzelfde deurtje.
Bijna als iemand die na massaal applaus weer eenzaam achterblijft en stilletjes de reis naar huis aanvaardt.
Inspirerend en heilzaam voor de geest.