Overvallers

Woensdag 09 Juli 2008 in categorie Criminaliteit en recht

De Amsterdamse politie heeft een website geopend waarop de foto's van gezochte overvallers zijn geplaatst: www.overvallersgezocht.nl. Daarop kunnen we meteen zien dat er van de zeventien overvallen pas twee zijn opgelost. Geen wonder! Al die foto's zijn van een deerniswekkende kwaliteit! Dat moet toch beter kunnen in een tijd waarin de megapixels je bij camerareclames om de oren vliegen, zou je zo denken.

Dit manco viel me al eerder op bij programma's als Opsporing Verzocht.
'Gelukkig hebben we bewakingsbeelden!' roepen Anniko of Sipke dan triomfantelijk.
Vervolgens zie je een paar duistere figuren, maar daar zijn het overvallers voor. Hun eigen moeder herkent ze niet, laat staan de rest van Nederland.

Al die winkeliers en andere bedrijven zouden zich moeten schamen. Het moest natuurlijk allemaal weer op een koopje met die camera's. Zelfs de gebroeders Lumière hadden betere beelden!
De verkeerde mensen gaan anders de cel in
Het wordt dus hoog tijd dat de overheid kwaliteitseisen gaat stellen aan de bewakingsapparatuur, anders gaan straks misschien wel de verkeerde mensen de cel in.
Bij één van die foto's op de overvallerswebsite dacht ik bijvoorbeeld meteen: dát is Walter van den Berg! Die markante kop herken je uit duizenden!

Dat kan natuurlijk nooit kloppen, want Walter is de vredelievendheid zelve, iemand die nooit een juwelier op de Albert Cuyp zou overvallen. Integendeel, hij houdt zich beschaafd bezig met het schrijven van fijne boeken en het bijhouden van een weblog. Maar zó komen dus de misverstanden in de wereld! Laat Walter dus met rust mensen! Hij is het niet!

Ook van zo'n overvaller mogen we best wat meer medewerking verwachten. Je komt tenslotte op televisie en dan kun je er niet bijlopen als een clochard. In dit regelzuchtige land moet het bijvoorbeeld best mogelijk zijn om al die waanzinnig irritante capuchonnetjes te verbieden. Ikzelf erger me daar wild aan. Het is de uitdossing van de ultieme kansloze, de maximale mongool, de mega-lijpe lulhannes annex loser! Het liefst trok ik al die gasten hun kop met capuchon en al van de romp!
Blijf kalm.

Er stond trouwens een foto van één verdachte op die overvallerssite die me toch uiterst bekend lijkt. Ik verwacht dat daar honderdduizenden tips op binnenkomen.
"Er werden zelfs námen genoemd!" melden Anniko of Sipka dan altijd.
Ik snap trouwens niet dat ze die man niet allang hebben gearresteerd!

Tags: