slimme klompen

Donderdag 23 Augustus 2007 in categorie Altijd handig

Op het Adfoblog, zeg maar het weblog van de reclame- en marketingjongens (m/v), las ik toevallig een alweer wat ouder stukje over Crocs. Daarin trok de auteur kritisch van leer tegen deze latex (?) klompen waarop inmiddels de halve wereld rondbanjert. De consument moet gek geworden zijn om op die lelijke dingen te willen lopen en daar ook nog zo'n veertig euro voor neer te tellen, zo luidde ongeveer de conclusie.
Dat verbaasde mij nogal, want van de reclame/marketingmensen verwacht je een dergelijk conservatisme niet. De Crocs klompen zijn juist een voorbeeld van commerciële slimheid en de consument is allerminst gek geworden. Allereerst is het knap om een product dat misschien wel is gemaakt van gerecyclede vuilniszakken voor veertig euro aan een miljoenenpubliek te slijten. Hoe lukt dat? Het schoeisel is verkrijgbaar in een breed scala aan zuurstokkleuren, hetgeen door menigeen foeilijk wordt gevonden. Dat ze toch massaal worden gedragen kan maar één ding betekenen: ze lopen extreem lekker. En de fabrikant loopt extreem lekker binnen.

Het argument van lelijkheid telt niet bij modetrends. Dat zouden de reclamelieden toch moeten weten. Ook Hollandse en Zweedse klompen zijn eens populair geweest. Ook tooit de halve wereld zich met baseballpetjes, waarmee acuut een indruk van verstandelijke beperktheid wordt gewekt. Vooral wanneer het ding andersom wordt opgezet.

Mijn eigen Crocs heb ik in Israël gekocht. Daar loopt het gehele uitverkoren volk ermee. Ik heb zelf kunnen ervaren wat het geheim is achter de Crocs: in de hitte ventileren ze prima, ze zijn extreem licht, lopen heerlijk, je hoeft geen sokken aan en ze zijn watervast (goed voor zee, douche en zwembad). En ze zijn er ook gewoon in 't zwart. Kortom, multifunctioneel en handig.

Een goed product verkoopt zichzelf. Maar dat leren de reclamejongens en -meisjes waarschijnlijk niet op school. Het zou hen immers overbodig maken.

Dit was géén advertorial, maar gewoon een consumentenbericht.

Tags: