Aan de haal met uw video

Maandag 16 Oktober 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Google kocht YouTube. Vorige week was het zelfs voor het NOS-journaal groot nieuws dat de populaire videodienst werd overgenomen door 's werelds grootste internetspeurneus. Google had eerder zelf al de videodienst Google Video opgezet, maar toch had men er grif 1,65 miljard dollar voor over om de concurrent in handen te krijgen.
Miljoenen mensen maken gebruik van gratis videodiensten om hun zelfgemaakte of zelfgejatte filmpjes online te zetten. Dat is leuk, dat is handig, maar is het ook in alle gevallen verstandig?

Zolang het een filmpje betreft waarop uw kat ligt te jongen of uw bloedeigen peuter z'n eerste drukje op het potje doet is er weinig aan de hand. Maar stel nu eens dat u bij toeval een gebeurtenis van internationale betekenis filmt? Een vliegtuig dat de Twin Towers binnen vliegt? Een bomaanslag in de Londense Metro? Een tsunami? Daar kunt u in deze hitsige mediawereld grof geld mee verdienen als u het handig speelt.

Mocht u tevens overwegen het spectaculaire beeldmateriaal online te zetten bij Google Video, YouTube of een andere gratis dienst, dan wordt het tijd om éérst even de kleine lettertjes te gaan lezen! Al die fijne videodiensten hebben namelijk ellenlange en daardoor vrijwel onleesbare gebruiksvoorwaarden met adders onder het gras.

In de voorwaarden van Google en YouTube staat bijvoorbeeld dat u weliswaar eigenaar blijft van het materiaal, maar dat u ze tevens een wereldwijde, royaltyvrije en overdraagbare licentie verleent om het materiaal op allerlei manieren te verspreiden, te verkopen, te veranderen of zelfs van kopieerbescherming te voorzien. Dat komt erop neer dat er óók nog een andere partij dan uzelf lekker geld kan gaan maken met uw video.

Sensationeel beeldmateriaal kan in principe uw pensioenvoorziening in één klap opwaarderen naar het ultieme Zwitserlevengevoel. Maar zet het dan niet bij Google of YouTube.

Aanvullend leesmateriaal:
Gebruiksvoorwaarden YouTube.
Gebruiksvoorwaarden Google Video (Nederlands).

Tags: