oolderix en de polen

Donderdag 29 December 2005 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Klaas Oolders is een briljant marketingstrateeg. Hij zette deze week zijn bedrijf Hoza rolcontainers in Scheemda in één klap landelijk op de kaart door zijn personeel eens eventjes flink achter de vodden te gaan zitten. Hun looptempo moest minimaal vijf kilometer per uur bedragen, geen handen in de zakken, plassen mocht alleen in de koffiepauzes en -nou vooruit- ze kregen een half flesje water voor onder het werk. Alle media vielen over hem heen, maar negatieve reclame is natuurlijk óók reclame.

Baas Klaas heeft in een eerste en een tweede persbericht zijn nieuwe bedrijfscultuur nog eens helder toegelicht. Nederlanders werken maar 1380 uur per jaar en dat is te weinig om de concurrentie met de Polen aan te kunnen. Daarom moeten zijn werknemers beter en sneller werken. Want baas Klaas heeft grote orders binnengesleept. Daarvoor moet zijn personeel hem dankbaar zijn, want hij had de productie net als veel collega-ondernemers ook naar de lagelonenlanden kunnen verplaatsen. Dat cijfer van 1380 uur hebben we eerder gehoord. Dat kwam namelijk een jaar geleden van de OESO. Het was uitdrukkelijk niet bestemd om landen onderling te vergelijken. Ondanks die waarschuwing meenden Balkenende en Zalm toch te mogen concluderen dat Nederlanders te weinig werkten. Dat kwam namelijk goed in de kraam te pas van de verhoging van de pensioenleeftijd en de verlenging van de werkweek. En nu dus ook in de kraam van Klaas Oolders.

Het cijfer zegt echter niets over de arbeidsproductiviteit van Nederlanders. Het lage gemiddelde wordt veroorzaakt door het feit dat Nederlanders in vergelijking met andere landen veel in deeltijd werken. Wanneer je vervolgens in aanmerking neemt dat het percentage werkenden in Nederland juist hoger is, kom je op basis van het aantal Full Time Eenheden veel hoger uit: Nederlanders werken gemiddeld 1633 uur per jaar.


Uit: Oolderix en de Polen.

Baas Klaas van Hoza zal zich hierdoor niet laten overtuigen, vrees ik.
Qua imago heeft hij nu tóch niets meer te verliezen, dus ik zou zeggen: ga er dán maar meteen helemáál voor, Klaas!
Zet in de hoek van de bedrijfshal een trommelslager die met luide klappen op zijn trom het arbeidstempo aangeeft. Slavendrijvers -herstel- 'productieconsulenten' lopen met karwatsen rond om zonodig fikse stimulansen uit te delen aan de arbeiders.
Maak net als in de koeienstallen een speciale goot waarin het werkvee gewoon z'n stront en urine kan laten lopen. Dat scheelt weer een kostbare gang naar de toiletten.
Wij zullen die Polen eens een poepie laten ruiken!

(Bron cijfers: Ewout Irrgang)
(Illustratie: parodie op Asterix door VJ).

Tags: