selectieve gierigheid

Woensdag 07 December 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Deze week zijn de gemoederen flink verhit door de strijd om de compensatie van de gestegen energieprijzen. Dat kost op zích al een hoop energie. De energierekening zal volgend jaar gemiddeld 135 euro hoger zijn.
Genereus en standvastig als hij is (in het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen) wil Maxime Verhagen dat het kabinet 35 euro compenseert. Want dat is beloofd volgens hem.
Gierig en standvastig als hij is (in het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen) weigert Gerrit Zalm daaraan tegemoet te komen. De koopkracht verbetert sowieso en de olieprijs daalt weer. Kortom, de mensen trekken maar wat warmers aan als ze er nou nog aan tekort komen. Gek genoeg kan Gerrit óók heel gul zijn in deze tijden van krapte. Toen collega VVD-minister Henk Kamp laatst een flink stelletje kruisraketten wilde, maakte Zalm daar geen enkel probleem van. Dat is geheel in lijn met het kabinetsbeleid: alles waarmee je ergens een puinhoop kunt maken is goed. Maar de Kamer morde dat éérst maar eens die twee gecrashte helicopters in Afghanistan vervangen moesten worden. O nee hoor, die helicopters konden er óók nog wel bij en nog diezelfde dag trok Gerrit met een royaal gebaar opnieuw de beurs.

Zalm is eigenlijk een beetje de minimumlijer die een plasma-tv koopt...

Tags: