de opwindcomputer

Maandag 21 November 2005 in categorie Technologie

Het Amerikaanse MIT gaat over een jaar of wat een eenvoudige laptop maken voor het onderwijs in ontwikkelingslanden. Hij moet nog geen honderd dollar gaan kosten. De bedoeling is dat er meer dan 100 miljoen (!)van die dingen aan de arme schoolkindertjes in de wereld ter beschikking worden gesteld. Wie thuis geen stopcontact heeft kan hem opladen met een slinger.
Het apparaat werkt niet op Windows, maar op Linux. Je zou bijna zeggen dat dit de ontwikkelingslanden meteen al een technologische voorsprong geeft. heling
Eindelijk eens een onbaatzuchtig initiatief uit de het land van waaruit tot dusver Microsoft de arme én de rijke wereld terroriseert met z'n rücksichtslos kapitalisme. Want natuurlijk hadden ontwikkelingslanden al veel eerder kunnen profiteren van de zegeningen der informatietechnologie. Als de geldgrissers uit Redmond maar hun software tegen wat redelijker prijzen op de markt hadden gebracht. Maar nee, een volledige XP Home Edition moet zo nodig bijna tweehonderd dollar kosten! Nota bene voor een product dat qua concept grotendeels bij elkaar gejat is van anderen. Besef dus dat wanneer u een zogenaamde 'legale' versie van Windows koopt, u zich feitelijk schuldig maakt aan heling.

piraterij
Intussen steekt Microsoft veel geld en energie in het bestrijden van wat zij zien als softwarepiraterij. Allerlei ingewikkelde constructies worden bedacht om illegale kopieën tegen te gaan.
Voor de illegale versies is namelijk een enorme markt. Geen wonder, want voor het grootste deel van de wereld is het oorspronkelijk product stomweg onbetaalbaar. Die illegale markt scheelt Bill Gates en zijn kompanen jaarlijks toch al gauw ettelijke miljarden op hun bankrekening en dat vinden ze niet eerlijk.

imago
Een massaal verspreid besturingssysteem als Windows hoeft natuurlijk niet meer dan enkele tientjes te kosten. Daarmee wordt het dan tevens betaalbaar voor de minder kapitaalkrachtige wereldbewoners, maakt Bill tóch nog een lekker winstje en is het de beste strategie tegen piraterij.
En ook niet onbelangrijk: Microsoft komt misschien eindelijk af van het egoïstische kapitalistische klootzakken-imago. Voorlopig ziet het daar echter niet naar uit...

Tags: