draaideurdonner

Vrijdag 09 September 2005 in categorie Criminaliteit en recht

Minister Donner wil rust rond de affaire over het door justitie achtergehouden bewijsmateriaal in de zaak Cees B. Zeker om fijn de tijd te krijgen wat waterdichte smoezen te verzinnen. Hij verwijt de media teveel druk te hebben uitgeoefend. Jammer voor Donner, maar juist dankzij die druk is het OM wél ontmaskerd.

Procureur-Generaal Harm Brouwer kwam na de onthulling in Netwerk nog eens bij Nova uitleggen dat alles heus wel netjes was verlopen. Nog diezelfde avond meldde een strafrechtdeskundige bij 'Met het Oog op Morgen' dat Brouwer vergeten was te vertellen dat OM en NFI vooraf hadden afgesproken de ontlastende DNA-sporen weg te laten uit de rapportage aan de rechtbank. Bij zoveel tegenstrijdige berichten houd je het imago van het Openbaar Ministerie natuurlijk niet overeind. Nou ja, overeind... Het ligt eigenlijk al tientallen jaren op z'n kont. Vormfouten, verdachten die tot frustratie van de politie alweer na een uur op straat staan, de rol in de IRT-affaire, vervolgingen in de categorie 'hebben jullie niks beters te doen', de stoeprandcomputer van Tonino en de recente wegpiraterij van procureur-generaal Dato Steenhuis. Het is maar een greep uit de incidenten.
Bij het grote publiek leeft daardoor het beeld dat justitie het contact met de maatschappelijke werkelijkheid behoorlijk kwijt is. Daarom zou een parlementaire enquète naar het algemeen functioneren en de integriteit van het Openbaar Ministerie geen overbodige luxe zijn. Want het sussend gedraai van Donner geloven we natuurlijk allang niet meer...