het licht gaat uit...

Woensdag 07 September 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het zal toch al minstens vijftien jaar zo zijn dat overheid en energiebedrijven ons bestoken met aanmoedigingen om zuinig aan te doen met energie. Dat was goed voor het milieu en vooral ook voor onze portemonnee. En dus investeerden wij als burgers braaf in energiebesparing. We hingen ons huis vol met spaarlampen, kochten energiezuinige wasmachines, koelkasten, vaatwassers, we deden de gordijnen dicht en we hielden op een kaartje nauwkeurig onze meterstanden bij.
Telkenmale werd ons voorgespiegeld dat wij het resultaat van die inspanningen zouden terugzien in een lagere energierekening. Toegegeven, als we dat allemaal niet hadden gedaan waren we nu nóg meer geld kwijt, maar feit is dat van lagere energierekeningen nooit sprake is geweest. Integendeel, ze werden alsmaar hoger. En nu wordt ons voor volgend jaar een gemiddelde verhoging van maar liefst 300 euro in het vooruitzicht gesteld. Door de sterk gestegen olieprijzen. Want in het verleden wilde de overheid graag aardgassjeikje spelen. Ze begaf zich met onze gasbel op de internationale energiemarkt en koppelde de aardgasprijs aan die van de olie. Dat leverde de staatskas een smak geld op. Niet alleen van buitenlandse afnemers, maar ook werd het huishoudbudget van de gewone consument schaamteloos geplunderd door dit systeem.

Waar doen en deden we het allemaal voor? Dat is de vraag die nu in menig huisgezin leeft. Want de exploderende energieprijzen staan straks niet alleen op de energienota, maar zijn natuurlijk ook terug te vinden in hogere prijzen voor alles wat met die energie is geproduceerd. Geen wonder dat Nederland somber is.
Koop dus nog snel wat van die goedkope Chinese truien die straks massaal op de markt verschijnen. Dan kunt u er deze winter drie over elkaar aantrekken. Zie ook wat nachtzichtapparatuur in de dumpwinkel op de kop te tikken, dan hoeven al uw schemerlampen niet meer aan.

De beste koopkrachtverbetering kan worden bereikt wanneer de regering de kleine consument nu eens eindelijk royaal laat meeprofiteren van de aardgasbaten. Anders zit binnenkort alleen minister Zalm er nog warmpjes bij, staan de burgers in de kou en gaat in de rest van Nederland het licht uit. U merkt wel: niet voor niets bestaan er zoveel uitdrukkingen op dit gebied. Dit onrecht speelt al langer...